detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
01.06.2021 20:30
Ткаченко розповів, як будуть розподіляти бюджет програми «Велика реставрація»
Ткаченко розповів, як будуть розподіляти бюджет програми «Велика реставрація»
Закладено 2 млрд гривень, але фактично набагато менше.

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко поділився планами щодо розподілення коштів.

На програму «Велика реставрація» в 2021 році закладено 2 млрд гривень, проте гарантованою сумою є 600 млн, повідомив глава Мінкульту в інтерв'ю Радіо НВ.

«Зараз на «Велику реставрацію» в держбюджеті закладено два мільярди гривень. У прямому доступі було тільки 300 мільйонів гривень. Недавній перерозподіл бюджету додав до проєкту ще 300 мільйонів гривень. 600 мільйонів гривень — це гарантована сума. Однак я знаю, що багато депутатів, глави обласних адміністрацій і місцевих громад просять уряд додатково перерозподілити кошти», — сказав Ткаченко.

Також він запевнив, що, незалежно від того, хто буде сидіти в кріслі міністра культури, «Велику реставрацію» вже важко буде зупинити.

Ткаченко зазначив, що до кінця 2021-го в рамках «Великої реставрації» повинні бути завершені 22 об'єкти. 

«Деякі з них будуть відреставровані до річниці незалежності», — зауважив міністр.

Він уточнив, що це тільки початок і до цього списку, який об'єднує значну територію України, включаючи такі об'єкти, як Софія, Лавра, Галицький, Підгорецький та Олеський замки, незабаром додасться ще один.

«Зараз опублікована тільки перша частина, це об'єкти, де можна почати реставрацію хоч завтра. Наступними на черзі стануть інші об'єкти, де потрібно витратити час на проектно-кошторисну документацію. Крім того, Верховна Рада зареєструвала законопроект, який дозволить міністерству реставрувати об'єкти, які нам не підкоряються, наприклад, комунальні, їх в країні найбільше. Шляхом субвенції ми зможемо відправляти кошти для реставрації в Одесу, Ужгород або Луганську область, а в подальшому реставрувати об'єкти, підпорядковані іншим міністерствам», — зазначив Ткаченко.

Як повідомляв ДМ, відбір проєктів для участі у програмі «Велика реставрація» здійснила експертна група шляхом оцінювання кожного з них та подальшого формування рейтингу, об’єкти обрані по всій території України. Йшлося про замки, інші фортифікаційні, оборонні, палацово-паркові комплекси.

Повний перелік об'єктів опублікований на сайті Мінкульту.

Фото: Вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY