detector.media
01.06.2021 11:07
Російські силовики застосовують тортури до затриманих і заарештованих у Криму – моніторинг ООН
Російські силовики застосовують тортури до затриманих і заарештованих у Криму – моніторинг ООН
Як приклад моніторинг називає ситуацію з фрілансером Радіо Свобода Владиславом Єсипенком.

Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні повідомила про продовження практики застосування тортур російськими правоохоронцями до затриманих і заарештованих в окупованому Криму.  

Як приклад моніторинг називає ситуацію з журналістом та фрілансером Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владиславом Єсипенком.

«Місія отримала інформацію, що співробітники ФСБ піддавали його тортурам електричним струмом, били і піддавали сексуальному насильству в якості методу тортур в підвалі невстановленої будівлі, щоб примусити зізнатися у співпраці з українськими спецслужбами. Потім співробітники ФСБ запросили знімальну групу російського державного телебачення, щоб записати для публічної трансляції визнання, до якого його примусили. Крім того, ФСБ відмовляла потерпілому в доступі до приватних адвокатів протягом 28 днів після затримання», – йдеться в оновленому моніторингу.

Реакції російської сторони на моніторингу місії ООН наразі немає.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

30 квітня Київський районний «суд» Сімферополя постановив продовжити арешт Єсипенка до 11 липня 2021 року.

Також «слідчі прокуратури» об'єднали кримінальні справи проти Єсипенка. За словами адвоката Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення, з великим ступенем ймовірності, буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнські налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: Кримська Солідарність/Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY