detector.media
Катерина Городнича
«Детектор медіа»
29.05.2021 15:18
Що дивитися на 50-й «Молодості». Радять кінокритики
Що дивитися на 50-й «Молодості». Радять кінокритики
Десять фільмів, які не можна пропустити на цьогорічному кінофестивалі «Молодість».

Кожному знайома ситуація, коли ввечері вмощуєшся з ґаджетом, щоб із задоволенням подивитися якесь кіно, бо в тебе з’явилися вільні дві години. Майже гарантовано ці дві години проходять в пошуках того, «що б цікавого подивитися». Те саме відбувається з фестивалями. Величезний перелік програм: короткий та повний метр, ігрове та документальне, тематичне й дебютне кіно. Можна клонуватися і все одно не встигнути все подивитися.

Отже, ми це зробили за вас — обрали те, що варто подивитися на 50-му Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість», який стартує в столиці вже сьогодні, 29 травня. А щоб думка була авторитетною, рекомендації даємо не свої, а від тих, хто на кіно розуміється професійно. По три фільми від трьох кінокритиків.

Олександр Гусєв пропонує не проґавити фільми з програми «Фестиваль фестивалів», адже це гарантовано якісне кіно, перевірене поважними кінофестивалями. Почати пропонує з «Невдалого траху, або Шаленого порно» румунського режисера Раду Жуде.

Репутація шкільної вчительки Емі опиняється під загрозою після того, як особисте відео сексуального змісту потрапляє в інтернет. Емі змушена зустрітися з батьками своїх учнів, вони вимагають її звільнення, однак вона відмовляється здаватися. «Золотий ведмідь» за Найкращий фільм 71-го Берлінале (2021).

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень», 3 червня о 19.00 та 4 червня о 18.00.

Ще однією стрічкою, вартою перегляду, Олександр назвав фільм Ясміли Жбаніч «Камо грядєши, Аїда?».

Боснія, липень 1995 року. Аїда — перекладачка ООН у маленькому містечку Сребрениця. Коли сербська армія займає місто, її родина, як і тисячі жителів міста, шукає притулку в таборі ООН. Приз глядацьких симпатій Роттердамського міжнародного кінофестивалю (2021), переможець міжнародного конкурсу кінофестивалю у Гетеборзі (2021).

Де дивитися: кінотеатр «Оскар» 31 травня о 19.00 та кінотеатр «Жовтень» 5 червня о 16.00.

Третя пропозиція від Олександра Гусєва — «Ніч королів» режисера Філіпа Лакота.

Молодого чоловіка відправляють до Ла Мака — в’язниці в серці лісів Кот-д'Івуару, якою керують ув’язнені. Згідно з традицією, коли сходить червоний місяць, Бос призначає чоловіка новим «Романом», і тепер той має розповісти історію іншим в’язням. Нагорода Amplify Voices на МКФ у Торонто (2020).

Де дивитися: кінотеатр «Планета кіно» («Блокбастер») 31 травня о 19.00 та кінотеатр «Оскар» 5 червня 19.00.

Надія Заварова пропонує звернути увагу й на інші програми фестивалю. Вона радить подивитися стрічку «Родина Росселіні» Алессандро Росселіні з Документального конкурсу.

Як живеться людині, чий дідусь — геній? Що ти хочеш і можеш запропонувати світові, якщо твій дідусь залишив нащадкам шедеври, а тобі — жодної копійки та низку колоритних історій про своє бурхливе особисте життя? Якщо природа відпочиває на дітях геніїв, то що природа робить із їхніми онуками? Відповіді на всі ці питання намагається знайти у своєму фільмі Алессандро Росселіні, онук класика італійського та світового кіно, Роберто Росселіні. Документальна стрічка Алессандро — це відверта й іронічна подорож біографією його великої родини. Кожен із членів його клану — людина колоритна, неординарна, має складний, сповнений суперечностей характер. Кожен із них по-різному пережив досвід того, як впливає на твоє життя фігура геніального дідуся.

Надія Заварова додає: «Це не розповідь про внесок визначного режисера у світовий кінематограф, а виразний портрет родини генія, людини, яка прожила повне, сповнене пристрастю та особистими і творчими пошуками життя та часто була повністю сконцентрована на своїй роботі. А тим часом діти, дружини, онуки, друзі прагнули уваги, любові, розуміння. Чи отримали вони все це? Чи було їм цього достатньо? І найголовніше: який життєвий шлях треба пройти, щоб чесно та з гумором відповідати на всі ці питання? Це той самий випадок, коли правда інтригує не менше за вигадку».

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень» 3 червня о 12.30 та кінотеатр «KINO42» 4 червня о 18.30.

Також Надія радить подивитися стрічку «Заради сміху» Ріітти Аалто зі Скандинавської програми.

Кажуть, що за кожним справді хорошим жартом стоїть глибоке душевне переживання, а часом — справжня трагедія. Ще кажуть, що проблеми ніколи не приходять поодинці. Головна героїня фільму могла би прочитати про це лекцію в найкращих університетах світу, але вона обрала інший шлях: стала стендап-коміком. Чим же розсмішить публіку вчорашня безробітня? І чи легко переплавляти особистий досвід у комедію? Що важливіше: почути, як зал сміється над твоїми жартами, чи навчитися почуватися щасливою, щоби справді такою стати? Відповіді на ці питання режисер шукає із притаманними фінам пристрасністю та часом жорстким почуттям гумору.

Де дивитися: кінотеатр «Оскар» 2 червня о 22.10 та кінотеатр «Жовтень» 4 червня о 12.00.

І все ж без класики Надія Заварова вас не залишить. Третьою картиною її списку стала стрічка «Одного разу на дикому Заході» (1968) Серджо Леоне з програми «Століття».

Таємничий незнайомець із гармонікою об’єднує зусилля з горезвісним відчайдухом, щоб захистити прекрасну вдову від нещадного вбивці, що працює на залізниці. Століття Чарльза Бронсона.

Заварова наполягає, що це кіно варте окремого походу в кінотеатр: «Є фільми, які краще не пропускати, коли є шанс подивитися їх на великому екрані. Картина короля спагеті-вестернів Серджо Леоне належить саме до таких. “Як можна довіряти чоловікові, який носить і ремінь, і підтяжки? Людина навіть не довіряє власним штанам”. Та інші прекрасні діалоги, філігранна робота зі звуком, ритмом та тишею, яку провів композитор фільму Енніо Морріконе, Дикій захід, справжні неймовірні пригоди, що до глибини душі захоплюються власною кінематографічною виразністю. Справжнє кіноманське задоволення — на відстані одного влучного пострілу».

Де дивитися: Арка Дружби народів, 1 червня о 17.00.

Третім нашим експертом став Денис Буданов, який уважно досліджував програму «Молодості» саме з наміром подивитись якомога більше. Перша його рекомендація — стрічка «Луззу» Алекса Каміллері з Міжнародного конкурсу.

Мальтійський рибалка Джесмарк бореться із пробоїною у своєму дерев’яному човні. Ледве упоравшись із нею, Джесмарк усвідомлює, що традиційний промисел його пращурів під загрозою — через зменшення популяції риб, нещадну рибну промисловість і погіршення екології. Він відчайдушно намагається забезпечити дружину та їхнього новонародженого сина, який потребує лікування. Тож із часом Джесмарк починає займатися незаконною риболовлею.

Денис пояснює: «По-перше, це кіно з Мальти, завжди приємно нанести за кінематографічну карту “я подивився” нову країну; по-друге, у фільму був хороший старт на Санденсі, де відзначали, що він “візуально й емоційно дуже відрізняється від своїх європейських побратимів”, а це вже вірний знак, що картина гідна».

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень» 3 червня о 10.00 та 4 червня о 16.00.

Єдиним фільмом українського виробництва, який точно рекомендують критики, стала картина «Я працюю на цвинтарі» Олексія Тараненка з Міжнародної програми.

Пробачати помилки, вчитися любити й не боятися жити доволі складно на кладовищі. Але можливо. Саша — менеджер фірми, що займається встановленням пам’ятників на кладовищі. У нього багато клієнтів, кожен із яких переживає горе. Однак Саша сповнений іронії та цинізму. Одного дня його 14-річна дочка вирішує повернути батька у своє життя.

Денис Буданов зауважує: «Український фільм у міжнародному конкурсі на українському кінофестивалі точно пропускати не слід. Мені подобається короткометражка “Сеанс” режисера Тараненка, а тут ще і харизматичний актор Віталій Салій. Цікаво, що у них вийшло».

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень» 1 червня о 16.00 та 2 червня о 10.30.

Конкурсну ж секцію з ЛГБТ-тематикою «Sunny Bunny» Денис називає традиційно сильною й каже, що важко обрати один фільм із програми, але пропонує подивитися швейцарську стрічку «Дівчина і павук».

Ліза виїжджає. Мара залишається позаду. Коли коробки перевезені, стіни пофарбовані, а шафи зібрані, починають відкриватися прірви, туга наповнює кімнату, а емоційні американські гірки стартують. Поетична балада про зміни та минущість.

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень» 2 червня о 18.30 та 3 червня о 22.00.

А для поціновувачів кіно у стилі Томмі Вайса (if you know what I meen) Денис Буданов пропонує бонус: стрічку українського митця Вінсента Меттеля «До щастя» з програми «Українські прем’єри».

У центрі подій художнього фільму — історія Григорія, який страждає на церебральний параліч. Відправною точкою є втрата героєм власного будинку. Не маючи грошей, роботи, друзів і сім’ї, Григорій починає свою важку та надзвичайно насичену подорож до щастя.

Де дивитися: кінотеатр «Жовтень» 29 травня о 15:30.

Нагадуємо, 50-й Київський міжнародний кінофестиваль стартує в столиці вже сьогодні, 29 травня. За новинами з фестивалю стежте за тегом Молодість.

Фото: Молодість

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY