detector.media
24.05.2021 14:09
Лукашенко схвалив репресивні зміни до законів про ЗМІ та масові акції: що вони передбачають
Лукашенко схвалив репресивні зміни до законів про ЗМІ та масові акції: що вони передбачають
Положення закону набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

У понеділок, 24 травня, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

Як повідомляє державне агентство БелТА, зміни до закону про ЗМІ передбачають:

Основні положення закону набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

Олександр Лукашенко також підписав закон про внесення змін до законодавства про масові заходи, ці зміни передбачають:

Основні положення закону набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

23 травня 2021 року білоруські спецслужби захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака Ryanair (рейс з Афін до Вільнюса).

Літак здійснив посадку у Мінську через неправдиве повідомлення влади Білорусі про вибухівку на борту лайнера. Для супроводу авіалайнера в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Після приземлення силовики одразу затримали Протасевича. Під час огляду літака повідомлення про мінування не підтвердилось.

Всі подробиці спецоперації влади Білорусі із затримання Романа Протасевича, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму», читайте тут.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY