detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
20.05.2021 20:38
«Рішуче засуджуємо безжальні репресії Олександра Лукашенка»: Європарламент і ОБСЄ закликали припинити переслідування журналістів в Білорусі
«Рішуче засуджуємо безжальні репресії Олександра Лукашенка»: Європарламент і ОБСЄ закликали припинити переслідування журналістів в Білорусі
Європарламент і представники ОБСЄ засудили репресії проти журналістів в Білорусі.

Депутати Європарламенту з Польщі та Литви Роберт Бедронь і Пятрас Ауштрявічюс засудили дії влади Білорусі щодо журналістів редакції білоруського видання Tut.by.

Як повідомляє Tut.by, спільну заяву політики зробили 19 травня.

«Ми рішуче засуджуємо безжальні репресії з боку режиму Олександра Лукашенка проти незалежних ЗМІ, про яких свідчить жорстоке переслідування Tut.by — найвпливовішого інтернет-видання Білорусі», — заявили депутати.

До них приєдналися представники Комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з прав людини.

У своїй заяві депутати коротко описали подію з ТОВ «Тут бай медіа», а також закликали білоруську владу розблокувати сайт Tut.by і негайно звільнити всіх його журналістів та інших співробітників.

«Режим повинен покласти край ганебній переслідуванню незалежних ЗМІ і відстояти свої міжнародні зобов'язання поважати права людини і основні свободи, включаючи свободу ЗМІ і свободу висловлювань», — написано в заяві.

Також депутати Європарламенту закликали ЄС негайно приступити до впровадження четвертого пакету санкцій. Вони націлені на посадових осіб, які брали участь у фальсифікації результатів виборів, а також були причетні до подальших порушень прав людини в Білорусі.

Крім цього, четвертий пакет санкцій також поширюється на компанії, що підтримують владу Олександра Лукашенка. Керівні посадові особи Комітету з прав людини Парламентської асамблеї ОБСЄ розділили стурбованість у зв'язку з блокуванням Tut.by і рейдами наших офісів в Мінську, Бресті, Вітебську та Гродно.

«Ми вкрай стурбовані рішенням білоруської влади не тільки закрити сайт Tut.by, а й вилучити обладнання, документи і мобільні телефони. Ми розуміємо, що такий крок був зроблений у відповідь на передбачувані порушення закону, однак цей крок є крайнім і свідчить про стрімке погіршення ситуації в галузі свободи ЗМІ в Білорусі», — констатували представники Комітету з прав людини ПА ОБСЄ.

Додамо, що вони закликали владу Білорусі зняти блокування опозиційного інформпорталу і покласти край утискам незалежних засобів масової інформації в Білорусі.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: belgium bank

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY