detector.media
20.05.2021 10:53
Дочка засновника Tut.by Євгенія Чернявська повідомила про зникнення матері: Її утримують як заручника і залякують
Дочка засновника Tut.by Євгенія Чернявська повідомила про зникнення матері: Її утримують як заручника і залякують
У день обшуків в редакції Tut.by Юлія Чернявська перенесла гіпертонічний криз, після чого її направили в мінську лікарню в супроводі правоохоронців. Де вона знаходиться зараз невідомо.

Дочка засновника білоруського видання Tut.by Юрія Зіссера Євгенія Чернявська заявила, що вже понад добу не може зв’язатись зі своє матір'ю Юлією Чернявською, яку напередодні доставили до лікарні під конвоєм правоохоронців.

Євгенія Чернявська підозрює, що її мати перебуває в СІЗО КДБ, але правоохоронці відмовились надати інформацію адвокату про місце її перебування.

«Всі, хто бачив маму за останню добу, на зв'язок не виходять. Очевидно, щось підписали і не мають права давати жодних деталей і дуже залякані, тому що крім "мама в порядку" ніякої інформації мені або бабусі не надходило», написала Євгенія у Facebook.

За словами Євгенії, її мати не володіє жодною інформацією про діяльність Tut.by, вона не є акціонером видання.

Чернявська припустила, що «маму використовують силові органи, щоб тиснути на Tut.by, її утримують як заручника, залякують і чинять тиск».

18 травня, в день обшуків у редакції та співробітників Tut.by Юлія Чернявська перенесла гіпертонічний криз, після чого її направили в мінську лікарню в супроводі правоохоронців. Де вона знаходиться зараз невідомо.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: відкриті джерела 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY