detector.media
20.05.2021 08:22
В Україні запустили проєкт про бранців Кремля
В Україні запустили проєкт про бранців Кремля
У межах #Unbreakable публікуватимуть листи, написані бранцями Кремля з в'язниць.

Міністерство закордонних справ України 16 травня в межах кампанії «Бути собою – це не злочин!» запустило проєкт #Unbreakable («Незламні»), спрямований на підтримку політв'язнів Кремля: українців та кримських татар, незаконно ув'язнених в окупованому Криму та РФ.

«Підтримка та звільнення всіх українських політв’язнів є одним із головних пріоритетів МЗС. Ми запускаємо проєкт #Unbreakable, присвячений нашим громадянам, які незаконно ув'язнені та утримуються в російських тюрмах. Основна мета ініціативи – розповісти історії в'язнів Кремля: їх переживання та думки, мрії та сподівання та привернути увагу до системних репресій в окупованому Криму. Проєкт також має на меті поінформувати світ про непереможні духи в'язнів Кремля. Це чи не єдиний засіб захисту від тортур та нелюдського поводження у в’язницях. "Публічність рятує життя"», – сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

За даними МЗС, Росія продовжує незаконно утримувати за політичними мотивами понад 100 громадян України.

У межах #Unbreakable публікуватимуть листи, написані бранцями Кремля з в'язниць, щоб поділитися їх історіями та розповісти про репресії на тимчасово окупованому півострові. Листи публікуватимуть щотижня на сайті МЗС, у Facebook та на ресурсах дипломатичних місій.

Першим героєм проєкту став громадянський журналіст Осман Аріфмеметов. До арешту він висвітлював обшуки та викрадення кримських татар в окупованому Криму. Зараз йому загрожує до 20 років позбавлення волі за фальшивими звинуваченнями в тероризмі.

Нагадаємо, у липні 2020 року Міністерство закордонних справ повідомило про запуск довгострокової інформаційної кампанії щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

У вересні 2020 року представництво Офісу президента в Криму спільно з правозахисною організацією «КримSOS» та Українською Гельсінською спілкою запустили у Telegram чатбот CrimeaIsUaBot. Він допоможе жителям окупованого півострова отримати українські документи – паспорт, свідоцтво про народження або смерть, а також інформацію стосовно порядку перетину КПВВ.

У жовтні презентували додаток доповненої реальності #PrisonersVoice. Головна мета додатку — привернути увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля, а також до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом. 

У грудні прокуратура Криму повідомила, що в Україні запустять інтернет-портал про факти російської агресії під час окупації Криму, частини Донецької та Луганської областей.

4 березня 2021 року 16 колишній бранців Кремля, яких незаконно утримували в окупованим Криму, на окупованих територіях Донбасу та в РФ, повідомили про запуск «Платформи звільнення політв’язнів». Засновниками Платформи стали: Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз та  Олександр Шумков. Координатором став Ігор Гриб, батько Павла Гриба. Учасники повідомили, що Платформа планує співпрацювати з українськими та міжнародними спільнотами – державними, недержавними, правозахисними та громадськими організаціями, окремими активістами тощо.

Фото: Слово і діло

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY