detector.media
19.05.2021 12:32
«Репортери без кордонів» та Freedom House засудили атаку на Tut.by: Режим нищить залишки вільної преси
«Репортери без кордонів» та Freedom House засудили атаку на Tut.by: Режим нищить залишки вільної преси
У Freedom House вважають, що атака на залишки незалежних ЗМІ всередині країни свідчить про намагання Лукашенка зберегти свою владу.

«Репортери без кордонів» та Freedom House засудили нову хвилю репресій режиму Олександра Лукашенка проти редакції незалежного порталу Tut.by та закликали негайно припинити переслідування вільної преси.

Зокрема, генеральний секретар міжнародної організації «Репортери без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

«Це нова спроба змусити замовкнути найвідоміші незалежні ЗМІ у Білорусі. Ми закликаємо ООН та ОБСЄ забезпечити в Білорусі право на свободу слова», – написав Крістоф Делуар у Twitter.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

«Атака на залишки незалежних ЗМІ всередині країни свідчить про намагання Лукашенка зберегти свою владу. Ми закликаємо владу Білорусі поважати верховенство закону, права людини та свободу преси, зняти всі фабриковані звинувачення проти Tut.by та його співробітників, негайно звільнити всіх журналістів і дозволити їм вільно виконувати свою роботу», – заявив Марк Берендт.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів.

Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

У квітні 2021 року парламент Білорусі ухвалив зміни до Закону про ЗМІ та Закону про масові заходи, поправки включають заборону на висвітлення несанкціонованих протестів, відеострімів, заборону на публікацію опитувань та інші заходи щодо обмеження свободи преси. Також за спрощеною процедурою влада зможе також закрити доступ до «дзеркал» заблокованих сайтів. Поправки набудуть чинності після їх підписання самопроголошений президентом Олександром Лукашенком. 

Фото: Tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY