detector.media
19.05.2021 09:20
Журналістка Tut.by Катерина Борисевич вийшла на свободу після шести місяців ув’язнення (ФОТО, ВІДЕО)
Журналістка Tut.by Катерина Борисевич вийшла на свободу після шести місяців ув’язнення (ФОТО, ВІДЕО)
Зараз Катерина Борисевич поруч зі своїми колегами, в неї чудовий настрій.

У середу, 19 травня, закінчився термін ув'язнення журналістки Tut.by Катерини Борисевич, після шести місяців ув`язнення її звільнили з гомельської колонії.

Катерина Борисевич вийшла з воріт колонії о 7:24 за місцевим часом. Спершу вона подзвонила своїй 18-річній доньці, яка чекає на неї у Мінську. Катерина сказала, що довгий час вона не могла забрати всіх листів, і отримала їх за півроку близько півтисячі.

«Зараз Катерина Борисевич поруч зі своїми колегами, в неї чудовий настрій», – повідомляють журналісти.

Борисевич розповіла, що її етапували з Жодіно в Могилів, а потім з Могильова в Гомель, перевозили в наручниках. Співробітники правоохоронних органів були максимально коректні.

«Не можу сказати, що до мене було якесь особливе ставлення... У мене була коричнева картка, як у людини схильної до екстремізму. Всіх таких в'язнів перевозять таким чином. Зі мною були дві жінки, які засуджені за вбивства. У них терміни 9-10 років. Вони жартували, що їхали просто, спокійно, а як як екстреміст (або схильна до екстремізму) їхала в наручниках», каже Борисевич. 

Журналістка поки не знає, чи повернеться до роботи.

«Хочу побачити рідних, весну, з'їздити на море, а потім вже все інше. Я більше не мислю категоріями, що буде далі. Далі може бути все, що завгодно. У листопаді я теж не розраховувала, що опинюся в КДБ, а потім на Володарці, тому довгострокових планів у мене немає. А в короткострокових – хочу обійняти доньку, рідних, колег і сказати спасибі всім за ту підтримку, яку мені надавали», – сказала журналістка.   

2 березня Катерина Борисевич була засуджена до шести місяців позбавлення волі, а лікарь швидкої допомоги Артем Сорокін до двох років позбавлення волі з відстрочкою. Також суд зобов'язав Борисевич виплатити 2900 рублів штрафу, а Сорокіна – 1450 рублів штрафу.

Борисевич була затримана силовиками 19 листопада 2020 року, перед оголошенням вердикту суду вона вже була під вартою три місяці.  

Борисевич та Сорокін є фігурантами справи «нуль проміле», вони були затримані силовиками у листопаді 2020 року, через те, що розповіли громадськості про відсутність у крові загиблого від побоїв мінчанина Романа Бондаренка алкоголю. Влада ж стверджувала протилежне.

Суд вирішив, що лікар незаконно розголосив відомості про стан здоров'я Бондаренка, а Борисевич підготувала статтю, в якій розповсюдила ці відомості як «протиставлення офіційним коментарям держорганів».

Після смерті Бондаренка в Слідчому комітеті Білорусі заявили, що у загиблого була «діагностована алкогольна інтоксикація». Таку ж тезу повторював самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

20 квітня Мінський міський суд не став продовжувати тюремний термін Борисевич, вона вийде на свободу у травні. Білоруська влада поставила Борисевич на облік як особу, «схильну до екстремізму». 

Борисевич вийшла на свободу на тлі нового наступу влади Білорусі на свободу слова. 18 травня правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. Загалом, було затримано 13 осіб, сайт Tut.by на території Білорусі заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

Фото: Tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY