detector.media
19.05.2021 08:20
«Радіо Свобода» повідомило, що перевозить журналістів з Росії до Києва та Праги (ДОПОВНЕНО)
«Радіо Свобода» повідомило, що перевозить журналістів з Росії до Києва та Праги (ДОПОВНЕНО)
У RFE / RL зазначили, що їх головним пріоритетами є безпека журналістів та авторів, а також підтримка довірчих відносин з аудиторією.

Журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З цього тижня вони почали випускати програми з київської студії. Про це повідомив заступник директора «Радіо Свобода» зі зв'язків із громадськістю Мартін Званерс.

«Ми на добровільних засадах передислокували журналістів та допоміжний персонал з Росії до нашого празького телевізійного центру та до наших найсучасніших студій у Києві, які вже ведуть нашу українську службу, а також щоденні програми російськомовної мережі Current Time. Починаючи з цього тижня, деякі програми Російської служби також ведуться з Києва. Ми дякуємо жителям України та Чехії за гостинність та тверду відданість свободі ЗМІ та місії Radio Free Europe/Radio Liberty», – заявив він.

Званерс зазначив, що головним пріоритетами RFE / RL є безпека журналістів та авторів, а також підтримка довірчих відносин з аудиторією. Медіакорпорація, за його словами, робитиме все, щоб захистити та підтримати журналістів, які працюють у Росії.

«Кілька проєктів RFE / RL, визначених російським урядом як "іноземні агенти", зазнали безпрецедентного тиску з початку 2021 року, як і московське бюро RFE / RL та журналісти, які пишуть для нас. RFE / RL вживає заходів для забезпечення того, щоб наші програми для російської аудиторії виходили незалежно від того, що може зробити влада», – додав Мартін Званерс.

ДОПОВНЕНО: Редакторка і ведуча програми російської редакції «Радіо Свобода» «Лицом к событию» Олена Риковцева теж підтвердила переїзд до Києва.

Вона уточнила, що працює на відстані з працівниками московської редакції «Радіо Свобода» – Беллою Калоєвою, Артуром Давлетшиним, Анною Хламовою, Наталею Гурєєвою, Оленою Поляковською.

«Взагалі я хочу сказати спасибі багатьом людям, – написала вона в Facebook. – Колегам з київського бюро, які забезпечили нам можливість знову виходити в прямий ефір, давно втрачену в Москві, і навіть приймати дзвінки нашої російської аудиторії, чого ми теж не могли вже робити весь останній місяць через повне технічне розорення».

Як писав ДМ, російське бюро «Радіо Свобода» 18 травня вперше вийшло в ефір з київської студії.

Нагадаємо, 12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тис. грн). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» докладає всіх зусиль для захисту та безпеки своїх журналістів у РФ, а також – продовжує боротися з незаконними зусиллями російською влади, яка прагне контролювати взаємодію медіа з аудиторією.

Компанія також оскаржує дії російської влади в Європейському суді з прав людини і звернулася до цього суду з проханням як запобіжний захід заборонити Росії стягувати ці штрафи.

14 травня банківські рахунки ТОВ «РВЄ/РС», яке представляє російську службу «Радіо Свобода», заблокували

Ілюстрація: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY