detector.media
18.05.2021 17:43
Російське бюро «Радіо Свобода» вперше вийшло в ефір із київської студії
Російське бюро «Радіо Свобода» вперше вийшло в ефір із київської студії
У травні рахунки «Радіо Свобода» в Росії заблокували. ЗМІ визнали «іноагентом» та наклали штрафи.

Російське бюро «Радіо Свобода» 18 травня вперше вийшло в ефір з київської студії. 

Так, о 17:00 розпочалась програма «Обличчям до події. Путін пише списки недругів» із ведучою Оленою Риковцевою, яка наразі перебуває в столиці України. Гість у неї в студії — Ілля Пономарьов — колишній російський політичний діяч та депутат, який у 2019 році отримав громадянство України.

Наразі «Детектор медіа» чекає на офіційні коментарі про переїзд російських журналістів «Радіо Свобода» до України.

12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тис. грн). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» докладає всіх зусиль для захисту та безпеки своїх журналістів у РФ, а також – продовжує боротися з незаконними зусиллями російською влади, яка прагне контролювати взаємодію медіа з аудиторією.

Компанія також оскаржує дії російської влади в Європейському суді з прав людини і звернулася до цього суду з проханням як запобіжний захід заборонити Росії стягувати ці штрафи.

14 травня банківські рахунки ТОВ «РВЄ/РС», яке представляє російську службу «Радіо Свобода», заблокували

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY