detector.media
18.05.2021 12:30
hromadske планує скаржитися Верховній Раді на поведінку Киви під час суду над Медведчуком
hromadske планує скаржитися Верховній Раді на поведінку Киви під час суду над Медведчуком
Редакція вирішила не подавати заяви до поліції через перешкоджання під судом.

hromadske 18 травня повідомило «Детектору медіа», що редакція планує подавати скаргу до Верховної Ради на поведінку народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Іллі Киви, який 13 травня заважав журналістці Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі Печерського районного суду Києва, що обирав запобіжний захід депутату Віктору Медведчуку.

Водночас hromadske вирішило не скаржитися до поліції на перешкоджання під судом.

«Оскільки нашу знімальну групу таки пропустили, ми вирішили не подавати заяву в поліцію, але у Верховну Раду на поведінку депутата обов'язково поскаржимося», – розповіли в редакції.

«Детектор медіа» звернувся з запитом до поліції, щоб дізнатися, скільки заяв про перешкоджання подали працівники ЗМІ того дня. 24 канал досі не відповів ДМ, чи планує скаржитися правоохоронцям та іншим органам на поведінку Киви під час судового засідання. 

Як писав ДМ, 13 травня нардеп Ілля Кива заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду, де обирали запобіжний захід Медведчуку, та допустив некоректні висловлювання на адресу журналіста hromadske Богдана Кутєпова. Головна редакторка hromadske Настя Станко повідомила, що редакція планує подавати заяву до поліції через перешкоджання Рощиній.

Кива також заважав оператору 24 каналу знімати в Печерському районному суді Києва. На каналі розповіли, що депутат висловлював претензії до інших журналістів, мовляв, вони «заважають йому виконувати депутатські повноваження».

Фотокореспондент видання «Букви» Ян Доброносов повідомив, що охоронець Медведчука притиснув його ліктем під горло та не пускав до Печерського районного суду Києва. Доброносов сказав, що не планує подавати заяву до поліції. 

Крім того, група невідомих чоловіків створила біля входу до суду живий ланцюг, перекривши доступ до будівлі суду і заважаючи журналістам вести зйомку.

Пресофіцерка Шевченківського управління поліції ГУ НП в місті Києві Анна Зубарєва повідомила, що журналісти поскаржилися правоохоронцям на перешкоджання їх професійній діяльності під Печерським районним судом Києва. Зубарєва не уточнила медіа, представники якого подали заяву до поліції. 

Печерський районний суд Києва 13 квітня відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Термін домашнього арешту Медведчука триватиме до 9 липня 2021 року. Також суд зобов'язав Медведчука здати закордонні паспорти. 14 травня Медведчуку одягли електронний браслет.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що Віктор Медведчук не зможе брати участь у засіданнях парламенту, але залишається нардепом і може виконувати частину своїх повноваження.

Депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука та його однопартійця, нардепа Тараса Козака підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Точне місцезнаходження Тараса Козака наразі невідоме, за словами Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Підозру нардепам оголосили 11 травня за трьома епізодами. Один із них стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

Фото: стопкадр з відео hromadske

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY