detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
17.05.2021 17:47
У Білорусі ухвалили закон про бойову техніку та заборону відеозйомки на протестах
У Білорусі ухвалили закон про бойову техніку та заборону відеозйомки на протестах
Олександр Лукашенко дозволив застосовувати бойову техніку та зброю щодо протестантів і ЗМІ.

У Білорусі надали право співробітникам органів внутрішніх справ забороняти громадянам і ЗМІ фотографувати, фільмувати протести, а також вести звукозапис навколишнього оточення.

Як повідомляє агентство БЕЛТА, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю щодо протестантів і представників ЗМІ.

Він підписав закон «Про зміну законів з питань гарантування національної безпеки Республіки Білорусь», що регулює діяльність органів внутрішніх справ і ряду інших правоохоронних органів і воєнізованих організацій.

Тепер стає можливим проведення особистого огляду громадян, огляду речей при них, транспортних засобів під час затримання. Передбачається, що співробітники правоохоронних органів не несуть відповідальності за шкоду, заподіяну в результаті застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової техніки.

Застосовувати бойову і спеціальну техніку дозволено для припинення масових заворушень та виконання службових обов'язків представників ЗМІ.

Основні положення закону набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

У квітні 2021 року парламент Білорусі ухвалив зміни до Закону про ЗМІ та Закону про масові заходи, поправки включають заборону на висвітлення несанкціонованих протестів, відеострімів, заборону на публікацію опитувань та інші заходи щодо обмеження свободи преси. Також за спрощеною процедурою влада зможе також закрити доступ до «дзеркал» заблокованих сайтів. Поправки набудуть чинності після їх підписання самопроголошений президентом Олександром Лукашенком. 

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY