detector.media
17.05.2021 10:39
Росія заборонила в’їзд до окупованого Криму фігурантові «справи Сенцова» Чирнію
Росія заборонила в’їзд до окупованого Криму фігурантові «справи Сенцова» Чирнію
За словами Чирнія, він хотів би побачити батьків, але поки Крим під російським контролем – це неможливо.

Влада Росії на «довічно» заборонила в'їзд до окупованого Криму фігурантові «справи Сенцова» Олексію Чирнію, який після звільнення з російської колонії повернувся на материкову Україну. 

Відповідний «документ» Чирній показав виданню «Крим.Реалії», його він отримав після виходу з російської колонії, коли його депортували в Україну. За словами Чирнія, він хотів би побачити батьків, але поки Крим під російським контролем – це неможливо.

«Просити їх приїхати не буду, тому що знаю – не приїдуть. Мама, напевно, не зможе через здоров'я, а батько напевно з ідейних міркувань», – зазначив Чирній.

Мати Олексія Чирнія відмовилася давати коментарі журналістам. Три роки тому в інтерв'ю «Крим.Реаліі» вона зізналася, що з сином має різні політичні погляди і дуже непрості відносини.

Політв'язень Олексій Чирній повернувся в Україну після семи років перебування у в'язниці в Росії. 

В інтерв'ю «Крим.Реалії» Чирній повідомив, що у в'яниці його катували, били кийком по ребрах і ногах, також натягали йому на голову протигаз і задували тютюновий дим. 

Олексій Чирній був затриманий окупантами у Криму навесні 2014 року, за версією «слідства», він входив в «кримське терористичне угрупування», нібито створене українським режисером Олегом Сенцовим.

Разом з Чирнієм були затримані режисер Сенцов, фотограф Геннадій Афанасьєв та активіст Олександр Кольченко. Окупаційна влада звинуватили їх в нібито «підготовці серії терактів» в Криму. Під тортурами українець обмовив себе й інших фігурантів справи і пішов на угоду зі «слідством».

21 квітня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Чирнія до семи років ув’язнення суворого режиму.

Афанасьєв був звільнений з російської в’язниці у 2016 році, Кольченко та Сенцов у 2019 році. Політв'язня були звільнені в межах обміну з РФ.

Фото: «Крим.Реалії»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY