detector.media
13.05.2021 17:35
Цибульська застерегла від видачі ліцензії Euronews Ukraine: Це – як власноруч озброїти ворога
Цибульська застерегла від видачі ліцензії Euronews Ukraine: Це – як власноруч озброїти ворога
Любов Цибульська зазначила, що позиція держави Україна має бути єдиною і непохитною: запуск нового каналу російського впливу не може відбутись.

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська привітала рішення Нацради України з питань телебачення і радіомовлення відкласти питання видачі ліцензії на українську версію Euronews.

Зокрема, Любов Цибульська подякувала Нацраді за те, що її члени дослухались до застережень щодо загрози посилення російського впливу.

«Не можна повторювати помилку десятирічної давності – і знову видавати ліцензію на Euronews Ukraine у нинішньому вигляді агентам російського впливу. Це – як власноруч озброїти ворога. Вплив Кремля на нібито нейтральний канал помітний не лише у матеріалах російського Euronews, але й у підході до викладу англомовних новин. Там систематично «забувають», що Крим – це Україна, а Росія – агресор. Позиція держави Україна має бути єдиною і непохитною: запуск нового каналу російського впливу не може відбутись. Дякуємо колегам за підтримку цієї позиції», – говориться в заяві Цибульської.

13 квітня Нацрада перенесла розгляд питання про видачу ліцензії на супутникове мовлення компанії ТОВ «СН МЕДІА» на створення української версії каналу Euronews. Кінцевим бенефіціарним власником цього ТОВ є медіаменеджер та продюсер Валід Арфуш.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила, що на сьогодні вона не готова голосувати за це питання, оскільки не має достатньо інформації про створення каналу і запропонувала перенести питання. Більшість членів Нацради її підтримали.

Під час засідання Валід Арфуш наголосив на тому, що основна мета створення україномовної версії це бажання замінити російську версію каналу, яка  наразі транслюється у частини провайдерів без його згоди. Паралельно компанія домовляється з провайдерами, барами та ресторанами щодо трансляції англомовної версії.

Арфуш із кінця 2019 року є віцепрезидентом із питань регіонального розвитку, відповідальним за розвиток діяльності Euronews у Східній Європі та Центральній Азії. За словами Арфуша, у телеканалу є шанс зібрати високі рейтинги упродовж першого року.

Нагадаємо, проект запуску Euronews Ukraine був ініційований українським урядом восени 2020 року і перемовини про запуск української версії проводив особисто голова Мінкульту Олександр Ткаченко.

«Детектор Медіа» наразі не вдалося отримати коментар Мінкульту щодо ступеня залученості держави до створення української версії Euronews.

Euronews – це мережа новинних телеканалів, які мовлять у Європі наразі 11 мовами. З 2018 року Euronews почав продавати франшизи національним мовникам для запуску їхніх каналів під брендом Euronews – так запуситилися локальні канали в Албанії та Грузії. Мережа Euronews належить однойменному акціонерному товариству, 88% акцій якого належать приватній компанії Media Globe Networks, якою керує єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс, а 12% акцій – 20 громадським і державним телекомпаніям – членам Європейської спілки мовників EBU (серед них і російська ВДТРК). У 2017-2020 роках одним з акціонерів Euronews була американська корпорація NBC.

У жовтні 2010 року за рішенням уряду Миколи Азарова було підписано ліцензійну угоду між Національною телекомпанією України та Euronews про створення української версії Euronews. 24 серпня 2011 року розпочалося мовлення української версії Euronews.

Після початку мовлення Euronews української були помічені відмінності в текстах новин каналу українською та англійською мовою: українська служба редагувала їх на користь президента України Віктора Януковича. Керівник української редакції пояснив це тим, що тим, що журналісти мовних редакцій не перекладають новини однієї чи іншої редакції, а пишуть власні.

Однак уже через рік почалися проблеми з фінансуванням української версії Euronews, зокрема з оплатою щорічних ліцензійних платежів. З 2013 року держава перестала виконувати свої зобов’язання з фінансування Euronews, і почав накопичуватися борг Національної телекомпанії України перед Euronews, який зрештою сягнув понад 10,5 млн євро.

Наприкінці 2014 року новий уряд і нове керівництво Національної телекомпанії України захотіли достроково розірвати угоду з Euronews через відсутність коштів на її продовження.

У 2015 році Euronews подав позов до суду про стягнення з НТКУ 10,5 млн євро боргу. Після тривалих судових процесів Euronews виграв спір, і правонаступниця НТКУ – Національна суспільна телерадіокомпанія України – мусила сплатити цей борг. Борг було сплачено влітку 2020 року після арешту рахунків НСТУ.

Скріншот відео: Центр Стратегічних Комунікацій та Інформбезпеки/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY