detector.media
12.05.2021 16:56
Спічрайтер Зеленського про тонкощі підготовки промов президента: Повністю відрізняється від написання сценарію серіалу
Спічрайтер Зеленського про тонкощі підготовки промов президента: Повністю відрізняється від написання сценарію серіалу
Юрій Костюк зазначив, що головним спічрайтером для Володимира Зеленського є він сам.

Заступник голови Офісу президента України Юрій Костюк в інтерв’ю LB.ua розповів про механізм підготовки промов Володимира Зеленського та відзначив відмінності між написанням сценарію серіалу «Слуга народу» і виступів голови держави.

Костюк є одним з авторів сценарію серіалу «Слуга народу», в Офісі президента він займається підготовкою промов голови держави.  

«Єдиного механізму немає. Є кілька варіантів. Варіант один – припустимо, публічний виступ присвячено якомусь професійному святу, коли глава держави приїжджає в цю інституцію і публічно виголошує вітальну промову. В цьому випадку креативної групи немає, я отримую якісь вступні тези від профільних фахівців, які стосуються конкретної сфери - медицини, економіки, армії. Це, як правило, інформаційні тези з якоюсь статистикою, завданнями. На їх підставі готується виступ», – зазначив Костюк.

Другий варіант – це міжнародні візити, коли до України хтось приїжджає або глава держави кудись їде.

«У нас є відділ міжнародних відносин, який плюс-мінус розуміє, який формат зустрічі буде, вони скидають загальні тези, про що була розмова з тим чи іншим представником іншої держави. Третій варіант – це великі формати, такі як новорічне привітання, звернення в День незалежності, щорічне послання президента», – каже заступник голови ОП.

Костюк додав, що в цьому механізмі є останньою інстанцією перед самим президентом.

«Мене не зовсім правильно називати «голосом Президента», тому що головний спічрайтер Володимира Зеленського це, в першу чергу, сам Володимир Зеленський. Коли мова йде про якийсь великий формат, ми збираємося після робочого дня креативною групою, куди входить президент, я, Сергій Шефір, може бути Кирило Тимошенко, Андрій Єрмак, може іноді приєднуватися Михайло Подоляк. Ми обговорюємо напрямок, Президент говорить, які думки хотів би висловити глобально. Я це все формую, плюс збираю тези від інших. Потім вирішуємо, що з отриманого погано, що добре. Протягом дня-двох переписуємо. Кращі ідеї якось приходять заздалегідь», – сказав Костюк.

Костюк додав, що механізм написання промов президента повністю відрізняється від написання сценарію серіалу «Слуга Народу».

«Це твір з певними законами драматургії. Це плід креативної роботи, в якій брав участь і Володимир Зеленський, і режисер Олексій Кірющенко, і глава «Кінокварталу» Андрій Яковлєв, і група сценаристів разом зі мною. Написання промов відрізняється не тільки за своєю суттю, але і за формою, і більшою відповідальністю. Великою відповідальністю», – відзначив заступник голови ОП.

Юрій Костюк наразі є одним з восьми заступників голови Офісу президента Андрія Єрмака. Костюк разом з Кирилом Тимошенком відповідають за інформаційну політику ОП та все, що «пов’язано з креативом і комунікаціями».

Костюк у березні-квітні 2021 року планував взяти участь у конкурсі на посаду голови «Суспільного», однак не був до нього допущений через те, що відправив неповний пакет документів після завершення дедлайну.

7 квітня наглядова рада НСТУ оголосила 13 претендентів на посаду голови правління, яких допустила до участі в першому етапі конкурсного відбору. Трьох претендентів не допустили, серед них Юрій Костюк.

27 квітня наглядова рада НСТУ обрала голову правління Суспільного мовлення, ним став Микола Чернотицький, який набрав 10 голосів із 15-ти.

Фото: пресслужба президента України (Юрій Костюк – перший праворуч від президента)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY