detector.media
12.05.2021 13:43
Єлизавета II анонсувала закони про «іноагентів»
Єлизавета II анонсувала закони про «іноагентів»
Вони спрямовані на боротьбу з ворожим впливом іноземних урядів.

У Великій Британії ухвалять два закони про «іноземних агентів» – про протидію загрозам з боку держав і про безпеку у сфері телекомунікацій. Про це 11 квітня повідомила королева Великої Британії Єлизавета II під час оголошення програми діяльності уряду, передає hromadske.

Закон про безпеку телекомунікацій передбачає забезпечення захисту інформаційної інфраструктури. Зокрема, новими обов'язками щодо контролю за безпекою операторів зв'язку наділять британського медіарегулятора Ofcom (The Office of Communications). Також документ передбачає, що до 2027 року китайську компанію Huawei усунуть з постачальників 5G-інфраструктури.

Мета закону «Про протидію загрозам з боку держав» полягає у «наданні службам безпеки й правоохоронним органам засобів, необхідних для боротьби з новими загрозами через ворожу діяльність держав та інших суб’єктів». Документ передбачає створення «схеми реєстрації агентів іноземного впливу».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США. Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Фото: gov.uk

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY