detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
12.05.2021 11:00
«Пара сотен нациков держит президента за яйца». Огляд політичних відеоблогів за 3–9 травня 2021 року
«Пара сотен нациков держит президента за яйца». Огляд політичних відеоблогів за 3–9 травня 2021 року
Мисливець вигадав День примирення Зеленського з Порошенком, Дубінський переживає за «неправильних олігархів», а Казанський цікавиться, коли Медведчук нарешті сяде за ґрати.

День перемоги над нацизмом та візит Держсекретаря США до України були топовими темами тижня. Хоча окремі блогери згадували і про «безсмертну класику» на кшталт антиукраїнських діянь Віктора Медведчука чи занепаду окупованого Криму.

«Можем повторить» чи «ніколи знову»?

Чимало блогерів відрефлексували на День перемоги над нацизмом та події, що відбувалися довкола нього. Сергій Стерненко, наприклад, опублікував тематичне відео ще напередодні, на День пам’яті та примирення 8 травня. Блогер нагадав, що 9 травня на вулицях України не обійдеться без традиційного проросійського «победобесия», тож зробив нарізку найяскравіших кадрів минулих років, власноруч знятих 9 травня. Мовляв, подивіться на цих людей, і вам точно перехочеться вболівати за «русский мір». Нині, перебуваючи під домашнім арештом, Стерненко закликав прихильників знімати тематичні відео та надсилати йому.

Про День перемоги згадував і блогер та ветеран російсько-української війни Олексій Петров. Мовляв, поки Україна схиляє голову у скорботі під гаслом «Ніколи знову», росіяни й досі використовують фразу «Можем повторить». «Бестолковей этой фразы и придумать сложно», — говорить Петров. Згадуючи своє дитинство, коли спілкувався із сусідом-фронтовиком, блогер наголошує: справжні ветерани ніколи не прагнули гучного святкування Дня перемоги. Адже, згадуючи події Другої світової, плакали. А нині «Можем повторить» кричать ті росіяни, хто про реальну війну не має жодного уявлення.

Звісно ж, протилежне бачення 9 травня — на проросійських каналах. Зокрема, Єгор Мисливець (канал «Соціальна єдність») розповів про «беспредел нациков 9 мая». Влада, мовляв, хоче змістити акценти на 8 травня — День пам’яті та примирення «Зеленского с Порошенко» (оце так формулювання!) От ці двоє, каже Мисливець, нехай його і святкують. Бо ж, заснувавши День пам’яті та примирення, «Порошенко хотел стереть из нашей памяти День победы в Великой отечественной войне». За приклад, як треба відзначати День перемоги, автор «Соціальної єдності» навів… ролик проросійського експрезидента Молдови Ігоря Додона. В Україні ж, мовляв, «пара сотен нациков держит президента за яйца». А може Зеленський, як і Порошенко, прагнуть більш цивілізовано відзначати день пам’яті тих подій, відійшовши від карикатурного «победобесия»? Але такий варіант діячі типу Мисливця не розглядають.

Ексклюзивним тематичним контентом порадував підписників спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. На відео, знятому блогером, громадянин Росії Михайло Юдін, який 8 травня прийшов до стін Кремля з прапором України в руках. Так вимагав від влади країни-агресорки припинити війну із сусідкою. Звісно ж, довго протестувати із жовто-блакитним стягом у центрі Москви активісту не дозволили. Та, за словами Романа Цимбалюка, після ночі в поліцейському відділку Юдіна відпустили. «Так где сейчас фашизм?» — риторично цікавиться в підписників блогер.

Як відзначали День перемоги в путінській Росії, згадав і колишній мешканець цієї країни, журналіст Євгеній Кисельов. На думку блогера, подібні дати логічно втрачають своє сакральне значення з плином років. Та деякі лідери на кшталт Путіна намагаються підтримувати їхнє значення штучно. Причому, зазначає Кисельов, держава, що показово святкує перемогу над фашистами, сама діє фашистськими методами з тими, хто їй не подобається. «Внешний мир нам не указ», — формулює ідеологію Володимира Путіна журналіст.

Хайп на візиті Ентоні Блінкена

Не минули блогери й візит до України держсекретаря США Ентоні Блінкена. Колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка, блогер і наглядач за залізницею Сергій Лещенко висміював намагання Петра Порошенка пропіаритися на цьому візиті. Нагадаємо, ілюструючи нинішню зустріч з американським державним діячем, лідер «Євросолідарності» використав фото шестирічної давнини. Порошенко, говорить блогер, «сповідує цінності порохоботства: коктейль фейків, маніпуляцій, ненависті, агресії, яку продукують його прихильники». На доказ того, мовляв, і використання піарниками п’ятого президента давнього фото для ілюстрації свіжого візиту. «Це… неповага до своїх же прихильників» та «діагноз», резюмує Сергій Лещенко.

З іншого ракурсу візит Держсекретаря США роздивлявся екснардеп від «Слуги народу», а нині — лідер депутатського об’єднання «Дубина — слуга українського народу» Олександр Дубінський. Ще донедавна палкий прихильник Зеленського, блогер стрімко увірвався в лави тих, хто нинішню владу нещадно критикує. Нині згадував, що на зустрічі з Блінкеном говорили про деолігархізацію України. Тоді як, говорить Дубінський, за часів Зеленського статки олігархів тільки ростуть, а валовий внутрішній продукт держави падає. А в картині світу Зеленського, каже депутат, є «правильные и неправильные олигархи». Виходячи з цієї фрази, критику влади від Олександра Дубінського можна зрозуміти: як ти можеш підтримувати владу, коли отримуєш зарплатню від «неправильного олігарха» Коломойського?

Журналістка Яніна Соколова візит Блінкена бачить у контексті того, що «до України повертаються наші партнери, які завмерли після обрання президентом Зеленського». Та й дії Володимира Путіна, мовляв, активізували міжнародну підтримку України. Цим візитом, каже блогерка, американці демонструють непохитну підтримку суверенітету нашої держави.

Із життя колаборантів

Про колабораціонізм згадав блогер із Донецька Денис Казанський, коментуючи злиті в мережу перемовини кума Путіна Віктора Медведчука та лідера донецьких сепаратистів Дениса Пушиліна. Розмова, ймовірно, відбувалась у травні 2015 року. Казанський справедливо дивується, як український політик не просто телефонував терористу, а ще й вітав того з днем народження та бажав «побольше побед». «Когда Медведчук перестанет ходить в Верховную Раду и сядет в тюрьму?» — цікавиться блогер в очільника СБУ Івана Баканова. І тут, за аналогією з вітальною промовою Медведчука, нашим правоохоронцям хочеться побажати «побільше перемог». Можливо, побажання Казанського якраз почало здійснюватися?

Партієць «Голосу», блогер і телеведучий Сергій Притула тим часом опублікував відео з постійної рубрики про життя окупованого Росією Криму. Блогер нагадує, що навіть вода на півострові нині — розкіш, скористатися якою можна за суворим графіком. Росія, мовляв, тепер прагне пробити вже не моральне дно, а дно Азовського моря в пошуках прісної води. Більше того: навіть переселенців до Криму з Росії окупаційна влада утискає та позбавляє житла. Втім, за даними соцопитувань, говорить блогер, росіяни вперто продовжують схвалювати загарбання Криму. «Не народ, а маразм», — каже шоумен.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY