detector.media
11.05.2021 20:25
КЖЕ оголосила публічний осуд Остапу Дроздову та 4 каналу за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука»
КЖЕ оголосила публічний осуд Остапу Дроздову та 4 каналу за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука»
Ведучий 4 каналу Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд журналісту, телеведучому Остапу Дроздову за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука» та 4 каналу, в ефірі якого ці слова прозвучали. 

Скарга до КЖЕ надійшла від Національної ради з питань телебачення. 

У своїй скарзі Нацрада зазначила, що промоніторила мовлення ТОВ ТРК «Інтеррадіо» (4 канал) за 08.02.2021 і 15.02.2021 та зафіксувала пряму трансляцію авторських телепередач Остапа Дроздова «Прямим текстом». У скарзі наведені цитати із цих випусків програми, коли журналіст коментував рішення Ради національної безпеки й оборони про закриття трьох телеканалів – 112, NewsOne і ZIK. При цьому автор називав глядачів цих телеканалів словами «громадянські щури», «абсолютні імбецили», «одноклітинні», «пропащі люди», «списані люди», «неліквід і баласт», «запроданці», «зрадники», «вороги» тощо.

Керівництво ТОВ ТРК «Інтеррадіо» вважає, що Остап Дроздов у своїх телепрограмах «висловлює своє суб'єктивне ставлення до певних подій та оціночні судження», що «є реалізацією права на свободу слова». На телеканалі не вбачають порушень закону або журналістської етики в згаданих програмах, а також наголошують, що у твердженнях Дроздова «відсутня ідентифікація конкретних осіб», а до телеканалу жодна особа не зверталася з проханням надати можливість відповісти журналісту.

Сам автор програми «Прямим текстом» заперечує всі закиди, які містяться в скарзі Нацради, і посилається на статтю 30 Закону України «Про інформацію» – «ніхто не  може бути притягнутий до відповідальності за оціночні судження». Вжиті ним вислови він не вважає розпалюванням ворожнечі чи пропагандою ненависті і називає такі закиди спробою «обеззубити українську журналістику» в умовах російської збройної агресії.

У КЖЕ зазначили, що в авторських програмах припускається використання емоційно забарвленої лексики, оціночних суджень тощо, але вони також повинні ґрунтуватися на фактах, а не припущеннях. Крім того, реалізація свободи слова не може здійснюватися на шкоду іншим людям або групам людей. 

У випусках авторської програми Дроздов вживав наступні вислови щодо глядачів закритих каналів:

Як зазначили в КЖЕ, «наведені вислови містять негативно забарвлені оцінки цілої групи людей – глядачів трьох закритих телеканалів. При цьому журналіст Остап Дроздов:

Комісія вважає, що автор програми ставить знак рівності між змістом закритих телеканалів та поглядами й навіть намірами глядачів. Такими діями журналіст підміняє суспільно важливу дискусію про вплив проросійської пропаганди на ситуацію в Україні або про підстави для рішення РНБО – закликами до упередженого ставлення до групи людей, які були глядачами цих телеканалів.

Комісія дійшла висновку, що в діях журналіста Остапа Дроздова містяться ознаки порушення ст. 15 Кодексу етики українського журналіста. Із відповіді, наданій Комісії, випливає, що журналіст усвідомлював наслідки своїх дій, а висловлювання не були помилкою. Також керівництво 4 каналу у своїй відповіді на адресу КЖЕ не засудило дискримінаційні висловлювання журналіста. 

«Враховуючи рівень охоплення каналу, статус ведучого як відомого й досвідченого тележурналіста, суспільний резонанс, який викликали висловлювання автора програми, та беручи до уваги відповіді журналіста та телеканалу, – Комісія з журналістської етики оголошує журналісту Остапу Дроздову та «4 каналу» (ТРК «Інтеррадіо») публічний осуд», – йдеться у висновку КЖЕ.

Нагадаємо, ведучий 4 каналу Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

12 лютого заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що звернулась до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення через скандальні висловлювання телеведучого.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY