detector.media
Сергій Денисов
«Детектор медіа»
11.05.2021 15:19
«Має стати аналітичним мозком України». Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації розповіла про перші результати роботи
«Має стати аналітичним мозком України». Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації розповіла про перші результати роботи
Поліна Лисенко зазначила, що Центр має унікальну Єдину автоматизовану моніторингову систему, яка працює в режимі 24/7.

Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації Поліна Лисенко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» розповіла про перші результати роботи очолюваного нею органу, який «має стати аналітичним мозком України».

За словами Лисенко, метою створення Центру є захист інформаційної сфери для національної безпеки України, протидія пропаганді, деструктивній дезінформації та кампаніям. Також Центр буде перешкоджати маніпуляціям громадською думкою та готувати аналітичні матеріали.

«Головне – центр має стати аналітичним мозком держави», –  зазначила Лисенко.

За словами Лисенко, поточна діяльність Центру спрямована на досягнення наступних цілей:

  1. Підняти рівень аналізу на «поверх вище» з метою систематизації та аналізу всіх отриманих даних для розуміння природи та характеру загрози;
  2. Формування консолідованої державницької позиції у боротьбі із інформаційними атаками та здійсненням проактивних дій;
  3. Створити єдиний інформаційний басейн національного масштабу, який міститиме в собі як відкритий сегмент даних, так і закритий.

Поліна Лисенко нагадала, що Центр працює за схемою: збір інформації – аналіз інформації – реагування.

Зокрема, в царині збору інформації Центр проводить «Моніторинг Інфотиждень», який включає:

  1. Інтегрований моніторинг МЗС, СБУ, СЗР, ГУРМО, Нацполіції, СІАЗ Бібліотеки Вернадського;
  2. Позиціонування України у світі;
  3. Картина тижня в ЗМІ України;
  4. Інформаційний прогноз на наступні періоди.

Також Центр проводить «Регіональний моніторинг», який включає:

  1. Згадування політиків національного та регіонального рівня в розрізі регіонів;
  2. Рейтинг резонансних тем в регіонах;
  3. Інформаційна картина тижня на окупованих територіях Криму та ОРДЛО

Щодо аналізу інформації, Лисенко зазначила, що на базі Центру працює унікальна Єдина автоматизована моніторингова система, розроблена спеціалістами апарату РНБО, яка працює в режимі 24/7.

Ця система узагальнює виявлені спецслужбами та окремими органами влади інформаційні загрози, аналізує інформацію та готує пропозиції до реагування. Також спеціалісти розробляють чат-бот, який автоматично виявлятиме інформаційні загрози.

За словами Лисенко, третя частина роботи Центру – реагування – не перебдачає активної медійної присутності.

«Реагування – це співпраця з правоохоронними органами у тих випадках, коли під час аналізу чи збору інформації ми бачимо, що є можливі ознаки кримінального правопорушення. Це також співпраця з МЗС України у питаннях, де на думку Центру, варто залучити дипломатичні важелі вирішення ситуації», – зазначила Лисенко.

Також під реагуванням Центр розглядає і підготовку спеціального глосарію – рекомендованих для застосування термінів.

Підготовка глосарію передбачає збір пропозицій від міністерств та відомств щодо неприйнятних словосполучень і назв, які заторкують агресію РФ проти України. Разом з НАН України готується глосарій, який буде містити рекомендовані органам влади терміни. Цей документ буде знаходитись у публічному доступі.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений ще один орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту був створений Центр протидії дезінформації. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Скріншот відео: Всеукраїнський Форум Україна 30/Youtube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY