detector.media
07.05.2021 17:29
Фігурант «справи Сенцова» Чирній повернувся до України після семи років ув'язнення в Росії
Фігурант «справи Сенцова» Чирній повернувся до України після семи років ув'язнення в Росії
Олексій Чирній вже перетнув кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Політв'язень Олексій Чирній повернувся в Україну після семи років перебування у в'язниці в Росії. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

«Довгих 7 років він відбував покарання через незаконний вирок суду за начебто підготовку терактів на території тимчасово окупованого Криму. Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російській Федерації – в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську Ростовської області», – написала омбудсман.

Чирнія етапували до російсько-українського кордону для депортації з Росії, однак йому не дозволили поспілкуватися з батьками, які приїхали його зустріти з тимчасово окупованого Криму. Чирній вже перетнув кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Олексій Чирній був затриманий окупантами у Криму навесні 2014 року, за версією «слідства», він входив в «кримське терористичне угрупування», нібито створене українським режисером Олегом Сенцовим.

Разом з Чирнієм були затримані режисер Сенцов, фотограф Геннадій Афанасьєв та активіст Олександр Кольченко. Окупаційна влада звинуватили їх в нібито «підготовці серії терактів» в Криму. Під тортурами українець обмовив себе й інших фігурантів справи і пішов на угоду зі «слідством».

21 квітня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Чирнія до семи років ув’язнення суворого режиму.

Афанасьєв був звільнений з російської в’язниці у 2016 році, Кольченко та Сенцов у 2019 році. Політв'язня були звільнені в межах обміну з РФ.

Фото: відкриті джерела 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY