detector.media
04.05.2021 16:12
Порошенко не контролює офшори, володіння якими йому приписують в розслідуванні OCCRP — Європейська солідарність
Порошенко не контролює офшори, володіння якими йому приписують в розслідуванні OCCRP — Європейська солідарність
Адвокати Порошенка вивчають публікацію розслідувачів на предмет юридичного захисту свого клієнта і вибору належної юрисдикції для позову щодо фейку.

У прес-службі партії «Європейська солідарність» стверджують, що п’ятий президент України Петро Порошенко не є бенефіціаром, не контролював і не контролює жоден з офшорів, володіння якими йому приписують автори розслідування OCCRP, яке було опубліковане 3 травня 2021 року. Текст заяви пресслужба партії надіслала «Детектору медіа».

У заяві партії стверджують, що OCCRP вже не вперше поширює розслідування, де «бурхливі фантазії автора видаються за доведені факти». «На жаль, негативний досвід і попередні помилки розслідувачів не були враховані при підготовці чергового  матеріалу. Адвокати Порошенка вивчають публікацію на предмет юридичного захисту свого клієнта і вибору належної юрисдикції для позову щодо нового фейку», — йдеться у заяві «Європейської солідарності».  

У пресслужбі наголошують, що згадані у розслідуванні скульптури, картини та інші мистецькі речі були придбані Порошенком законно, за кошти, з яких сплачені податки. «Вони легально ввезені в Україну з усіма належними митними платежами і протягом тривалого часу вносяться до декларації Петра Порошенка. Минулого року Порошенко публічно презентував і самі витвори мистецтва і всю документальну базу, яка підтверджує законність їхнього походження. Юристи Поршенка з документами в руках готові дати мас медіа переконливі відповіді на всі питання, порушені у фейк-розслідуванні OCCRP», — додають у заяві.

У заяві також зазначають, що 3 травня, коли й опублікували розслідування, Петро Порошенко виїхав на відпочинок до Кіпру, того ж дня, як пише Українська парвда, Офіс президента Володимира Зеленського нібито відрядив туди працівників Головного управління розвідки та Служби зовнішньої розвідки стежити за колишнім президентом.

Нагадаємо, за даними розслідування міжнародного Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), яке опублікували 3 травня, на початку 2010-х Порошенко нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями за допомогою свого помічника Сергія Зайцева. Це, стверджують розслідувачі, стало можливим завдяки діям австрійського банку Raiffeisen. За даними авторів, ще 11 компаній, які обслуговуються в Raiffeisen, пов’язані з бізнес-імперією Порошенка. У розслідуванні також йдеться, що у квітні 2013 через одну з таких компаній Петро Порошенко закупив предметів мистецтва на 4,8 мільйона фунтів стерлінгів.

Текст заяви партії публікуємо повністю:

Порошенко не є бенефіціаром, не контролював і не контролює жоден з офшорів, володіння якими йому приписують автори чергового “розслідування” OCCRP.  Група юридичних радників Петра Порошенка з питань захисту репутації від поширення фейкових новин та упереджених розслідувань давно надала їм розлогі (на 12 сторінках) відповіді на 13 запитань. Група попереджала про можливість судового позову з огляду на те, що OCCRP не вперше поширює розслідування, де бурхливі фантазії автора видаються за доведені факти.   

На жаль, негативний досвід і попередні помилки розслідувачів не були враховані при підготовці чергового  матеріалу. Адвокати Порошенка вивчають публікацію на предмет юридичного захисту свого клієнта і вибору належної юрисдикції для позову щодо нового фейку.  

Щодо згаданих скульптури, картин, тощо то вони законно придбані за кошти, з яких сплачені податки. Вони легально ввезені в Україну з усіма належними митними платежами і протягом тривалого часу вносяться до декларації Петра Порошенка. Минулого року Порошенко публічно презентував і самі витвори мистецтва і всю  документальну базу, яка підтверджує законність їхнього походження.Юристи Поршенка з документами в руках готові дати мас медіа переконливі відповіді на всі питання, порушені у фейк-розслідуванні OCCRP. Попередню відповідь від юристів Порошенка OCCRP отримала ще 25 лютого, але матеріал випустила лише 3 травня. За збігом обставин він ідеально вписався у чорнопіарівську кампанію, яку саме в понеділок інспірував Офіс Президента навколо травневого  відпочинку Порошенка на Кіпрі. OCCRP та  Слідство.Інфо у минулому вже видавали розслідування, які йшли врозріз з журналістськими стандартами. Тоді OCCRP ґрунтувала свої висновки на непідтверджених коментарях від російської юристки, що практикує на Кіпрі, та мала історію сумнівних зв’язків з Росією та російськими олігархами.

11 квітня 2016 року міжнародний фонд «Відродження» висловив розчарування з приводу реакції журналістів «Слідства.Інфо» на аргументовану критику їхнього розслідування щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке вони проводили у партнерстві з OCCRP. На думку фонду «Відродження», журналістська хвороба «права на абсолютну істину» підриває суть свободи слова, заміщуючи її простором компромату і маніпуляцій.Виконавча директорка «Громадського телебачення» Катерина Горчинська назвала розслідування «Слідства.інфо» щодо президентських офшорів помилкою.18 квітня 2016 року Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала наявність у передачі «Подвійне життя Президента» проекту «Слідство.Інфо» невідповідності стандартам відокремлення фактів, суджень чи припущень, поваги права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події.

Пресслужба Європейської Солідарності

Фото: Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY