detector.media
04.05.2021 13:31
Порошенко контролював шість офшорів для купівлі дорогих предметів інтер’єру та шедеврів мистецтва – OCCRP
Порошенко контролював шість офшорів для купівлі дорогих предметів інтер’єру та шедеврів мистецтва – OCCRP
Розслідувачі стверджують, що у квітні 2013 року через одну з таких компаній Петро Порошенко закупив предметів мистецтва на 4,8 мільйона фунтів стерлінгів.

П’ятий президент України, нардеп та медіавласник Петро Порошенко купував дорогі предмети інтер’єру та мистецтва через офшорні компанії. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на розслідування міжнародного Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Розслідування було опубліковане 3 травня, розслідувачі стверджують, що на початку 2010-х Порошенко нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями за допомогою свого помічника Сергія Зайцева. Це, стверджують вони, стало можливим завдяки діям австрійського банку Raiffeisen.

За даними авторів, ще 11 компаній, які обслуговуються в Raiffeisen, пов’язані з бізнес-імперією Порошенка.

«Raiffeisen ідентифікував Зайцева як бенефіціарного власника більшості з цих компаній і він підписав корпоративні документи для інших – навіть коли вони керували десятками мільйонів доларів для Порошенка до та під час його президентства, відповідно до листів та документів, отриманих OCCRP», – йдеться в  розслідуванні.

У 2018 році Управління з питань фінансового ринку Австрії (FMA) оштрафувало Raiffeisen на 2,75 мільйона євро за «неадекватну перевірку осіб бенефіціарних власників та відсутність регулярного оновлення необхідних документів, даних та інформації, необхідних для розуміння, хто володіє та контролює структури, пов’язані з клієнтами підвищеного риску в специфічних індивідуальних випадках».

Втім, тоді FMA не уточнювали, про яких саме клієнтів банку йдеться. У 2019 році Верховний адміністративний суд Австрії скасував штраф.

Як йдеться в розслідуванні, у квітні 2013 через одну з таких компаній, Vernon, Порошенко закупив предметів мистецтва на 4,8 мільйона фунтів стерлінгів. Серед них – полотно Іллі Репіна «Козаки на Чорному морі».

Розслідувачі стверджують, що використовуючи офшорну компанію Vernon Holdings, Петро Порошенко та його дружина Марина між 2009 та 2012 роками придбали в Італії фурнітуру для меблів у новому будинку на суму понад 100 тисяч доларів.

У травні 2012 року, будучи членом Кабміну Миколи Азарова, Порошенко за допомогою офшорної компанії Linquist Ltd придбав сюрреалістичну скульптуру довгоного слона Сальвадора Далі за 338 500 доларів на аукціоні на Sotheby's у Нью-Йорку.

У відповідь на запит OCCRP юристи п’ятого президента заявили, що він не має стосунку до жодної із зазначених компаній.

«Петро Порошенко не є акціонером, кінцевим бенефіціарним власником чи співробітником жодної з цим компаній», – йдеться у відповіді, підписаної «юридичними радниками Петра Порошенка із захисту репутації від поширення фейкових новин та упереджених розслідувань».

Сергій Зайцев не відповів на запит авторів – вони цитують його інтерв’ю 2016 року для «Інтерфакс Україна», в якому той заперечував, що керував компанією Intraco на користь Порошенка.

Банк Raiffeisen заявляв, що його юридична перевірка має обмеження. «Подальші розслідування та розшук залишається винятково за компетентними державними органами», – стверджують у фінансовій установі.

Пресслужба Порошенка наразі публічно не коментувала публікацію Центру.

18 лютого 2021 року Петро Порошенко став власником Прямого каналу. Він заплатив за канал «великі гроші», але суму угоди не уточнив. Кінцевим бенефіціарним власником Прямого стала компанія «Prime Assets Capital», структура якої повністю належить п’ятому президенту. Раніше Прямий канал повідомляв, що понад рік на мовника чиниться тиск з боку правоохоронних органів та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

За 2020 рік Порошенко задекларував 222 млн грн доходів та мільйони готівкою у гривні та доларах. Згідно з декларацією, Порошенко зберігає готівкою $51,2 млн і 423,3 млн грн, що загалом у гривневому еквіваленті становить понад 1,8 млрд грн. Це найбільша сума готівки серед народних депутатів поточного скликання.

Фото: Петро Порошенко/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY