detector.media
04.05.2021 10:59
У Білорусі вийшов документальний фільм про засновницю «Пресклубу» Юлію Слуцьку (ВІДЕО)
У Білорусі вийшов документальний фільм про засновницю «Пресклубу» Юлію Слуцьку (ВІДЕО)
Юлія Слуцька знаходиться за гратами вже чотири місяці.

У понеділок, 3 травня, у Всесвітній день свободи преси, у мережі виклали фільм «Слово. Сила. Юлія», присвячений журналістці та політв’язню Юлії Слуцькій, засновниці білоруського «Пресклубу». 

Окрім Слуцької, зараз у в'язниці перебувають 11 представників ЗМІ, в тому числі чотири працівники «Пресклубу». Усі вони були визнані політичними в’язнями.

«Ми, команда Прес-клубу, зняли документальний фільм про його засновницю Юлію Слуцьку, про те, що їй вдалося зробити для розвитку професійної журналістики та медіа-ринку в Білорусі. Зараз нашим колегам дуже важко, але вони підтримують настрій і встигають підтримати нас навіть із СІЗО. Тому нам потрібно наполегливо продовжувати працювати», – пишуть автори фільму.

Юлію Слуцьку та її колег Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну затримали наприкінці 2020 року, їх звинувачують у ухиленні від сплати податків в особливо великій сумі. Hодичі обвинувачених повністю сплатили суми, однак це не вплинуло на перебіг справи. На майно Юлії Слуцької в Білорусі наклали арешт.

14 січня 2021 року білоруські правозахисні організації визнали політв'язнями працівників «Пресклубу» 

23 квітня суд продовжив строки утримання під вартою працівників «Пресклубу» ще на два місяці, до 23 червня. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Скріншот відео: Press Club Belarus/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY