detector.media
02.05.2021 10:20
«Опора»: Верховний Суд скасував обрання Василя Вірастюка народним депутатом
«Опора»: Верховний Суд скасував обрання Василя Вірастюка народним депутатом
Суд вважає, що ЦВК не перевірила всі порушення виборчого процесу.

Верховний Суд скасував обрання Василя Вірастюка депутатом Верховної Ради України від партії «Слуга народу». Про це повідомляє «Опора».

Конкурент Вірастюка на виборах – кандидат від партії «За майбутнє» Олександр Шевченко – оскаржив у Верховному Суді протокол Центральної виборчої комісії про результати голосування. 28 квітня Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду повністю відмовив у задоволенні цього позову.

Шевченко подав апеляційну скаргу, яку розглядала Велика палата ВСУ. Вона дійшла висновку, що попереднє рішення суду підлягає скасуванню. Апеляційну скаргу кандидата Шевченка частково задовольнили.

«Пізно ввечері в суботу 1 травня Велика палата Верховного Суду прийняла Постанову, якою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87 і визнала протиправним та скасувала протокол ЦВК від 22 квітня 2021, яким встановлено результати виборів і визнаний Василь Вірастюк переможцем в окрузі №87. Таким чином Велика палата частково задовольнила апеляційну скаргу Олександра Шевченка на Рішення Верховного Суду від 28 квітня 2020 по справі №9901/114/21», – йдеться в повідомленні «Опори».

Таке рішення суду мотивоване серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі №87 ЦВК не забезпечила перевірку всіх допущених порушень, на які посилалися учасники виборчого процесу.

Нагадаємо, 4 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що, за результатами опрацювання 100% протоколів, на довиборах до Верховної Ради по округу №87 в Івано-Франківській області переміг кандидат від «Слуги народу» — актор та спортсмен Василь Вірастюк. На другому місці — представник партії «За майбутнє» Олександр Шевченко, на третьому  — представник ВО «Свобода» Руслан Кошулинський.

Кошулинський вимагав визнати недійсними вибори в окрузі №87 і оголосити перевибори. 

5 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що в Івано-Франківській області суди розглядають 24 справи щодо довиборів до Верховної Ради на окрузі №87.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY