detector.media
30.04.2021 17:50
МЗС України засудило марш у центрі Києва на честь дивізії СС «Галичина»
МЗС України засудило марш у центрі Києва на честь дивізії СС «Галичина»
МЗС нагадало, що пропаганда тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, заборонена в Україні.

Міністерство закордонних справ України заявило, що рішуче засуджує будь-які прояви глорифікації військ Ваффен-СС. Про це говориться у коментарі МЗС щодо проведення у Києві маршу з нагоди річниці створення дивізії СС «Галичина».

«Нагадуємо, що пропаганда тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, заборонена в Україні. За тиждень Україна вшановуватиме пам’ять мільйонів українців та представників інших народів, які загинули від рук нацистів. Маємо дбати, щоб до будь-якого виправдання нацистських злочинів була нульова толерантність Української держави та суспільства», – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

28 квітня у Києві відбувся марш із нагоди 78-ї річниці створення дивізії СС «Галичина», на акцію пришли приблизно 500 людей, які колоною пройшлися з Арсенальної площі до Майдану Незалежності.

Зокрема, це були онуки ветеранів дивізії СС «Галичина», представники Суспільства майбутнього, Правого Сектора, ВО «Свобода», спілки ветеранів АТО, ініціативи Ukrainian military Honor.

Проведення маршу на честь дивізії СС «Галичина» розкритикував і очільник Українського інституту нацпам'яті Антон Дробович.

Також розкритикували марш на честь цього формування посольства Ізраїлю та Німеччини.

Українська дивізія січових стрільців «Галичина» (14-та гренадерська дивізія військ СС «Галичина») входила до складу військ Ваффен-СС Німеччини у 1943-1945 роках.  Члени дивізії розраховували, що зможуть за підтримки Берліну боротися за самостійну Україну.

Абревіатуру СС дуже часто розшифровували як «Січові Стрільці», що на думку істориків, було елементом пропаганди задля залучення до дивізії більшої кількості добровольців. 

Вояки дивізії наголошували у своїх численних спогадах, що підрозділ належав до військових збройних сил – Ваффен СС, а не до елітарних німецьких частин, які виконували каральні завдання. Питомо німецькі дивізії починались з СС, а чужинецькі – Ваффен СС.

Провід ОУН Степана Бандери засуджував створення дивізії як шкідливий політичний проект, який не буде служити українським інтересам.

Фото: Enrico Strocchi/Flickr 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY