detector.media
29.04.2021 23:05
Фінал конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3. День другий

Минулого тижня ми почали розповідати про фіналістів конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що стартував із теми «Об'єднуючи Україну: єдність у різноманітності». Подробиці про проекти першого дня фінального пітчингу - тут, а ми переходимо до другого дня, котрий відкрила категорія «Я відчуваю зміни: реформуючи Україну». До фінального етапу тут дісталися сім проектів, а експертами, крім уже знайомих представників ТСА Віри Костенко-Кузнєцової, Олександра Клейменова та Катерини Чернолуцької, виступили соціальний аналітик Віталій Руденький, керівник комунікаційних програм UNICEF Анна Суходольська, а також фахівці з питань земельної реформи Вікторія Гуртай і Сергій Кубах.

1. «Жовті Кеди Project», ГО «Центр Регіональних Ініціатив «Астрея»

Першими своє дітище - серію авторських інтерв'ю на тему реформ - представили Юлія Бориско та Роман Вибрановський. Бориско тут виступає не лише автором, але й журналістом, що спілкується з експертами про те, яку користь країні приносять зміни в тій чи іншій галузі.

Автори планують торкатися різних тем - від медичної реформи до фермерства, але головна фішка всіх програм - концентрація на позитиві

За результатами докторингу в проекті з'явилася чітка структура. Її найцікавіший елемент - присутність у кожній програмі супервізора, людини, котра взагалі не розбирається в темі, що обговорюється. Це, за словами Юлії, потрібно, аби показати: розібратися в реформах може кожен. Наприклад, у випуску про вакцинацію планується участь шестирічної дитини - їй пояснять суть процесу буквально на пальцях. І якщо супервізор у фіналі щось не зрозуміє, то зможе особисто розпитати експерта.

Актуальність проекту Вибрановський пояснює численними дослідженнями, які показують: аудиторії потенційно цікаво розбиратися у реформах, але дивитися новинний контент вона не хоче. Тому потрібен інший, розважальний формат, і «Жовті Кеди Project» саме про це.

Дистрибуцію планують не лише на YouTube і в соцмережах, але й на сайті «Обозреватель», а також із допомогою Національнії асоціації мовників

Експерти поцікавилися, на які перегляди одного епізоду розраховують автори: Роман спрогнозував у середньому 50 тис., які, втім, можуть перетворитися на 100 тис. 

2. «Родина нового формату», «Крісті Фільм»

На черзі - проект серіалу «Родина нового формату», його представили продюсер Дмитро Мінзянов, режиссер Дмитро Локтіонов та автор ідеї й сценарист Наталка Блок.

Це восьмисерійне драмеді, головні герої котрого - сім'я, що складається із представників різних поколінь. Разом вони потрапляють у різні ситуації, постають перед труднощами, які долають теж разом

За 25-хвилинний епізод герої мають розібратися у своєму ставленні до тієї чи іншої теми - від ЛГБТ і етнічних питань до трудової міграції та медичної реформи

Так виглядають референси проекту, але з поправкою на те, що у ньому, хоч і в комедійному ключі, підніматимуться складні й глибокі теми

Кастинг ще не проводився, але у авторів є дрім-каст - особливо амбітно виглядає Джек Ніколсон

Автори прогнозують широку ЦА проекту, оскільки серед героїв є представники різних поколінь. Що ж до дистрибуції, то тут конкретних домовленостей із загальнонаціональними телеканалами поки немає, але пілот проекту готові взяти до ефіру Star Media TV.

Експерти поцікавилися, чи передбачає проект, що піднімає такі складні теми, участь консультантів? Наталка відповіла ствердно, повідомивши, що їхній пул досить великий.

3. «Яся знає краще», ShoTam Production

Головред видання «ШоТам» Сергій Колесников презентував на пітчингу проект дванадцатисерійного веб-серіалу, кожна серія котрого триває лише 90 секунд.

Проект хоч і комедійний, але водночас освітній, а його головна мета - розвінчувати міфи про медицину загалом і медичну реформу в Україні зокрема

У серіалі буде лише три персонажи: лікар районної лікарні, котрий чомусь віддає перевагу народним методам лікування, таксист-іпохондрик Валера, у якого кожного епізоду болить щось нове, та медсестра Яся - єдине джерело розсудливості й борець за доказову медицину

Аудиторією серіалу Сергій бачить в першу чергу молодих людей, що живуть у провінції та потенційно можуть стати пацієнтами такої ж районної лікарні. Для авторів загалом важливо, аби глядачі впізнавали себе у показаних героях і ситуаціях. Просувати проект збираються у соцмережах і на сайті «ШоТам», а ще Сергій вже має домовленості про телепокази на двох регіональних каналах у Донецькій і Луганській областях.

Після докторингу автори вирішили забезпечити проект додатковим контентом: під кожним відео розмістять посилання на джерела з доказовою базою. Експерти порадили Сергієві також подумати, якими форматами можна доповнити ідею - наприклад, створювати довші ролики з коментарями фахівців і теж викладати на сайті. Колесніков пообіцяв приділити цьому увагу.

4. «На першій лінії», ГО «Твоє місто Львів»

Наступний проект - ток-шоу за форматом - також присвячений медичній темі.  Автор Тарас Яценко вирішив створити його, оскільки багато українців шукають вирішення своїх проблем зі здоров'ям не у кабінетах лікарів, а в інтернеті.

Тарас упевнений: теми, які він хоче піднімати в проекті, стосуються кожного мешканця нашої країни, а він із командою видання «Твоє місто» зможе висвітлити їх якісно, оскільки має медичну освіту і давно працює в цьому напрямку.

У проекті заплановано 15 епізодів по 30 хвилин, а до числа спікерів планують залучати не лише експертів із медицини, але й представників інших професій, що могли б стати у нагоді галузі - наприклад, айтішників.

Крім того, в студії з'являтимуться пацієнти, котрі пережили як позитивний, так і негативний досвід. Яценко вважає, що діалог між пацієнтом і лікарем дуже важливий

А ось такий вигляд мають прогнози авторів щодо потенційної аудиторії

Після докторингу Тарас і команда скоротили тривалість кожного випуску (раніше хронометраж становив 45 хвилин) та зменшили загальну кількість епізодів (було 20). Аби додати динаміки, інтерв'ю розбавили відеовставками, а в фіналі кожного епізоду запланували невеликий хард-ток із представниками влади. Експерти поцікавилися, чи розраховують автори виходити на ширшу ніж Львів аудиторію, на що Яценко відповів ствердно: контент буде без локальної прив'язки, тож дивитися його зможуть у всіх регіонах країни.

5. «Я - лікар!», ТОВ «Здорове ТБ»

Ще один проект на тему медицини презентувала Наталка Якимович. За її словами, канал «36,6», яким вона керує, створює багато подібного контенту, але на реалізацію нової ідеї не вистачає ресурсів, тому Наталка не тільки прийшла на пітчинг, а й готова віддати право прем'єрного показу одному із загальнонаціональних мовників.

За задумом, документальний серіал складатиметься з десяти епізодів по 12 хвилин і буде присвячений історіям лікарів, що змінюють не тільки Україну, а й весь світ

Якимович зізналася, що на створення проекту її надихнуло знайомство з молодим лікарем Ігорем Заставним, який об'їздив світ, стажувався на Заході, але повернувся до України й створив сучасну лікарню з якісною медициною в селі Краковець

За словами Наталки, вони вже знайшли десять історій, що могли б повернути престиж професії лікаря. До докторингу епізоди проекту виглядали як монологи героїв-медиків, але тепер структура змінилася, і автори ведуть лінію від пацієнтів - таким чином вдається наочніше показувати, як саме змінилося життя тієї чи іншої громади завдяки лікарям.

Експерти поцікавилися конкретикою щодо дистрибуції, але, за словами Наталки, її поки немає: тривають переговори з кількома мовниками, однак ухвалювати рішення ті хочуть після того, як побачать пілот проекту.

6. «Земля», ТОВ «ТОУ»

Продюсер Дмитро Суханов, режисер Дмитро Галайко і сценарист Григорій Пузинін представили проект міні-серіалу з робочою назвою «Земля». Це історія про людей із різними поглядами і переконаннями, що не завадили їм об'єднатися заради спільної справи - боротьби з рейдерами.

У центрі подій - фермери, котрі страждають від цих рейдерів. Своєю стрічкою автори хочуть форсувати ідею, що за реалізацію реформ, зокрема, земельної, відповідальна не лише держава, але й звичайні українці

Так виглядає логлайн проекту,

а так - опис головних персонажів

Творці міні-серіалу обіцяють приділити багато уваги візуальній складовій та екшену, котрі мають залучити до проекту широку аудиторію.

Також у авторів вже є бачення дистрибуційної стратегії

і консультанти з написанння сценарію 

Окремим слайдом презентації стали результати докторингу проекту

Експерти поцікавилися, чи не зіграє проект навпаки - тобто, наскільки ймовіро, що «кривава конфронтація» в сюжеті спрацює проти земельної реформи. Автори впевнені, що такого не буде: по-перше, їхня головна мета - підштовхнути глядачів до розуміння, у чому взагалі полягає реформа і який позитив вона принесе; по-друге, вони уважно вивчають тему і навіть залучили власника агрохолдингу до консультацій.

7. «Хазяїн», «Основа Фільм Продакшн»

Продюсер Тетяна Куц і режисер Тарас Ткаченко також приготували серіал на тему земельної реформи. В основі сюжету - однойменна комедійна п'єса Івана Карпенка-Карого, але дія відбувається в сучасній Україні.

Центральний персонаж - цинічний власник агрохолдингу Пузир, проти якого виступають фермери, що більше не бажають здавати йому в оренду свої земельні паї. Все виливається у збройне протистояння, і згодом проти Пузиря повстає навіть його власна дочка.

Серіал у жанрі драмеді складатиметься з чотирьох эпізодів по 50 хвилин. У роботі над ним бере участь команда, що створила драму «Мама» (одна з переможців PITCH UA 2), а підсилили авторський склад Тарасом Антиповичем - сценаристом «І будуть люди».

Експерти відзначили, що мають багато дрібних питань до сценарію, зокрема стосовно діалогів, що є дуже далекими від мови звичайних живих людей. Ткаченко обіцяє допрацювати цей момент: раніше автори були зосереджені на структурі, тож діалоги писали схематично.

***

Наступна глобальна тема конкурсу - «Медіа мають значення», а як експерт до пітчингу приєдналася Наталя Лігачова, що замінила Вікторію Гуртай і Сергія Кубаха. До фіналу тут дісталися чотири проекти.

1. «Підроби мене», Caffeine Film Production

Сценарист Роман Розенгурт презентував проект комедійного серіалу, за допомогою котрого хоче боротися із засиллям фейків.

У центрі сюжету - молода журналістка Віка, яка дізнається, що її брат працює у ЗМІ, котре створює фейкові новини. Ба більше, він сам у них вірить, а ще переконує маму, внаслідок чого вона, наприклад, навідріз відмовляється від вакцинації. Віка вирішує боротися зі шкідливим контентом, для чого влаштовується працювати до цієї компанії з метою розвалити її зсередини. А щоб своїми діями нікому не зашкодити, вона береться паралельно розповідати правду в анонімному блозі, який веде в костюмі чи то динозавра, чи то рептилоїда.

Для переконливості Роман пітчив проект у компанії цієї істоти

За словами Розенгурта, майбутньому серіалу дуже допоміг докторинг: характер протагоністки прописали набагато краще, створили їй особисту мотивацію, а також допрацювали структуру - тепер вона вертикально-горизонтальна, і в кожному епізоді розвінчується новий фейк.

Що ж до дистрибуції, то зараз Роман веде перемовини з українськими телеканалами, які працюють на молодіжну аудиторію, - «Новим каналом» і НЛО TV. Однак для фінального рішення вони хочуть бачити сценарій.

Лігачову не надто переконала мотивація головної героїні: вона не знає українських журналістів, які б вийшли на стежку війни через те, що «мама несе якусь маячню». Але питання має інше - чи реальні фейки планують викривати у серіалі? Роман каже, що вони зосередяться на всесвітньо відомих прикладах на кшталт пласкої Землі й чіпування, але зроблять локальні версії такої брехні. Також експерти відзначають, що в сценарії присутня ненормативна лексика, чого, за правилами фонду, бути не повинно. Розенгурт обіцяє в разі перемоги врахувати у редактурі всі побажання і будувати комедію на ситуаціях.

2. «Деманіпуляція», Plusone

На медійну тему можна придумувати не тільки серіали, але й ігрові шоу в форматі вікторини - автор одного з таких, Максим Саваневський, вирішив довести це на пітчингу.

За його словами, команда давно працює з інформацією і маніпулюванням, а тепер вони хочуть у розважальній формі розповісти й показати, як це влаштовано.

Формат шоу досить простий: дві команди змагаються у чотирьох конкурсах, кожен з яких у той чи інший спосіб викриває маніпуляції в ЗМІ. Передбачається, що учасниками гри стануть студенти - перш за все, профільних журналістських факультетів, але представникам інших спеціальностей також будуть раді.

Один з конкурсів має назву «Матрьошка», а гравцям потрібно вгадати, яка подія лежить в основі маніпулятивної новини

Поширювати шоу планують на YouTube і у соціальних мережах, а згодом - і в ефірі якогось національного мовника. Також автори вважають, що проект має офлайн-потенціал, що може бути реалізований за аналогією з форматами «Що? Де? Коли?» та «Брейн-ринг».

За результатами докторингу творці переосмислили динаміку проекту, зменшили кількість гравців і посилили роль суддів, які тепер є повноцінними учасниками процесу. Але у експертів все одно знайшлися зауваження: вони рекомендували не зациклюватися лише на маніпуляціях, але й наводити приклади якісної журналістики, аби аудиторія не розчарувалася у ЗМІ остаточно, а також запросити відомого ведучого - наприклад, Сергія Притулу.

3. «По той бік правди», ФОП Олеся Лук'яненко

Продюсер Олеся Лук'яненко разом зі сценаристом Костянтином Ігнатчуком презентували проект серіалу з новим для України сетингом. У форматі процедуралу хочуть показати роботу журналістів-розслідувачів: серіал матиме вертикально-горизонтальну структуру.

Питання кількості епізодів ще вирішується - їх буде або 16, або 12, а ось хронометраж вже визначено - 45 хвилин

Нічого подібного у нашій країні дійсно ще не знімали, проте у світі сетинг популярний: як референс автори називають шоу «Служба новин» і «Преса», а також повнометражний фільм «У центрі уваги». Кажуть, на них не просто орієнтувалися, а й предметно аналізували, виокремлюючи корисні для проекту моменти

Головний герой серіалу - Руслан, який після довгої перерви повертається працювати до служби теленовин. На першому ж завданні йому доводиться мати справу з дивною ДТП. Це вплутує його в кримінальну історію, через яку він конфліктує з начальством і вирішує звільнитися. Але резонансне розслідування робить Руслана знаменитим, тому телеканал пропонує журналісту запустити власний проект розслідувань.

Після докторингу автори зробили протагоніста більш мужнім, посадили його на байк, а також додали особисту мету - стати найкращим журналістом країни. Із цим з'явився і особистісний конфлікт - гідно пройти випробування «мідними трубами». Крім того, спочатку в центрі подій була редакція інтернет-ЗМІ, але дію перенесли на телебачення. А ще стрічка матиме горизонтальну розслідницьку лінію: протягом усього сезону поступово розкриється тема нестачі водних ресурсів.

Перемовини про трансляцію творці ведуть із телеканалом ICTV: за прогнозами фахівців мовника, такий проект можна було б показати в ефірі мінімум тричі. Також до промо долучиться команда FILM.UA Digital, що займеться просуванням в інтернеті, а FILM.UA Distribution презентує серіал на міжнародних ринках.

Наталя Лігачова похвалила проект за шпигунську складову і за те, що він показує медіа з хорошого боку, на відміну від попередніх учасників пітчингу.

4. «Ботоферма», «Основа Фільм Продакшн»

Ще один проект від Тетяни Куц і Тараса Ткаченка, але цього разу на медійну тематику. 

Це чотирисерійка (до докторингу планувався телефільм) про молодого провінціала Антона, що приїхав завойовувати столицю. У нього є дівчина - журналіст-розслідувач, а сам герой влаштовується працювати на ботоферму. Спочатку все йде добре, але з часом дівчина розуміє, що місце роботи погано впливає на її коханого, і вони розлучаються. Ботоферма ж, навпаки, процвітає, і одного разу залучається до великої політики. Кульмінація полягає в тому, що Антон отримує замовлення на дискредитацію журналістки, якою виявляється його колишня.

Своїм проектом автори хочуть показати, наскільки персоналізованою та небезпечною сьогодні стала робота ботоферм, розповісти суспільству про механізм формування фейковий новин і про те, хто може бути їхніми замовниками, а також розкрити момент, що люди дуже залежать від інформації. У серіалу є консультант із кіберполіції, котрий розповідає авторам, як влаштована робота ботоферм.

Команда вже має підписаний договір із платформою OLL.TV, що готова не лише розмістити серіал, але й частково його профінансувати. Крім того, автори ведуть переговори з телеканалами «Україна» і «1+1».

На запитання експертів, коли серіал планують показувати, творці відповіли, що восени 2022 року - обидва канали, з якими йдуть перемовини, мають запит на контент саме на цей період.

***

Остання тема конкурсу - «Російськомовній контент: з'єднати роз'єднане», і тут до фінального етапу дісталися дев'ять проектів. Під час пітчингу до складу експертів приєдналися Адам Сігел, Пол Копланд, Джош Вайнсток, Віктор Пьонтковскі й Пітер Померанцев.

1. «Донбаський синдром», ТОВ «ВІАТЕЛ»

Продюсер Ольга Прокопенко і режисер Оксана Малашенкова представили проект документального серіалу, що має слоган «Темніше за все перед світанком».

Головна героїня - психолог-реабілітолог Тетяна, що працює з воїнами, які повернулися з Донбасу і страждають від ПТСР. До того ж, кожного разу, коли до госпіталю привозять нових поранених, вона знає, що це можуть бути її власні діти - двоє синів жінки перебувають в ООС.

Попри це, Тетяна - весела і життєрадісна жінка, і багато в чому саме її оптимізм допомагає ветеранам повернути волю до життя. Розповідати про це автори планують протягом чотирьох 24-хвилинних епізодів.

Творцям проекту дуже допоміг докторинг, і вони хотіли б працювати з експертами і в подальшому. З того, що вже встигли зробити - додали динаміки, а ще розкрили героїню не тільки як професіонала, але й як людину.

У продюсерів уже є домовленості про телетрансляцію з «5 каналом», також проект пропонуватимуть мовникові «Дом». А в майбутньому може з'явитися кінотеатральна версія документалки.

Відповідаючи на питання експертів про центральну тему проекту, автори називають людські цінності, а також додають, що хочуть зробити його настільки позитивним, наскільки це можливо. 

2. «Вітер з гір», ГО «Інтерньюз-Україна»

Ще один документальний серіал (5 серій) порушує тему кримських татар.

Режисер Юлія Кочетова-Набожняк і продюсер Катерина Юдіна хочуть показати п'ятьох героїв, що відрізняються від медійних представників етносу, - це художник, бізнес-леді, джазовий музикант, архітектор і колишній політв'язень-активіст.

У проекті обіцяють дуже глибокий конфлікт, а головна мета всіх героїв - пошук домівки, та не фізичної, а тієї, що всередині кожної людини.

Серіал вже перебуває у продакшені, й до липня автори хочуть представити короткометражку, де розкажуть про своїх героїв. Партнером виступає проект «Настоящее время», але також творці шукають міжнародну підтримку і ведуть перемовини з «Радіо Свобода», ATR і «Крим. Реалії».

Експерти порадили авторам зосередитися на ідеї пошуку дому та, можливо, навіть прописати це у підназві. А ще відзначили, що важливо зберегти цілісність розповіді: переконатися, що історія кожного героя матиме початок і логічний фінал.

3. «Покоління Z», RentgenFILM

Велика команда продакшену RentgenFILM презентувала проект ще одного документального серіалу, котрий присвячений змінам у молодіжній політиці України.

Автори хочуть створити 4 серії по 24 хвилини, у кожній з яких розкриватиметься окремий напрямок роботи з дітьми. 

Перший епізод присвятять волонтерам, другий - молодіжним центрам, третій - дитячим таборам, а четвертий - ініціативам за участі відомих людей і зірок спорту (наприклад, Євгена Клопотенка та Яни Клочкової)

Працювати планують в жанрі спостереження, а головна мета - показати, що в Україні дбають про дітей.

Ось так виглядає те, что автори називають ідейною складовою

А так - портрет аудиторії та плани з розповсюдження

Ще один цікавий момент: творці хочуть не просто показувати дітей, а й виконувати їхні мрії. Експерти радять зосередитися саме на цьому, оскільки, на їхню думку, дитячі мрії - найпотужніше, що є в проекті.

4. «...до Ростову!», ФОП Володимир Нагорний

Наступний проект - повнометражний фільм, що його хоче створити (але спершу - написати сценарій) Володимир Нагорний.

За його задумом, це й бадді-муві, й роуд-муві, головною темою якого, попри провокаційну назву, стане пошук щастя у себе вдома

Стрічкою Нагорний хоче об'єднати людей, а її героями будуть корумпований політик і казах, що багато років прожили в Україні, але залишають її в березні 2014-го через певні обставини. Випадково потрапивши до одного вагончика, котрий раніше призначався для продажу їжі, вони вирушають у подорож, де переосмислять і самих себе, і своє розуміння дому.

Фільм зніматиметься за схемою, котру раніше відпрацювали у стрічці «DZIDZIO Контрабас»: на головну роль покличуть зірку, а локації будуть недорогими

Покази Нагорний планує у власних мобільних кінотеатрах KinoTabor, а ще буде радий телепрем'єрі на каналі «Дом»

Експерти назвали ідею Володимира такою, що надихає, але відзначили: якість сценарію у подібних історіях грає вирішальну роль. Нагорний із цим згоден та обіцяє за вісім місяців впоратися із завданням, а наостанок інтригує: «Можна сказати, що це буде перша комедія про Майдан». Продюсер також планує брати участь у державних пітчингах, тож про проект ми напевно ще почуємо.

5. «Ціна конфлікту», UP UA STUDIO

Продюсер Поліна Герман, режисер Володимир Сидько та автор ідеї/сценарист Олег Богатов представили проект документального серіалу, що присвячений економічним наслідкам війни на Донбасі.

Автори одразу відзначили, що докторинг їм дуже допоміг: спочатку вони планували повнометражний фільм, але тепер формат змінився, а ще їм підказали, як збалансувати обсяг вже зібраного матеріалу і втримати увагу глядача.

Кожна серія проекту буде присвячена одній з ключових галузей промисловості регіону. Автори прагнуть занурити глядача у тему - аби він сам зробив висновки про те, наскільки постраждала економіка країни за сім років війни, і хто в цьому винен.

Велику увагу при цьому мають намір приділити розслідницькій складовій (в основі проекту - вже опубліковане розслідування польських журналістів), для наочності використовуватиметься графіка й анімація.

Наразі автори ведуть перемовини про телепокази із каналом «Дом»

Експерти назвали проект привабливим, але відзначили, що перед творцями постає великий виклик - є ризик, що глядачі з окупованих територій їм просто не повірять. Втім, автори планують зібрати велику доказову базу, залучити до роботи експертів, в тому числі з Росії - до них у жителів ОРДЛО має бути більше довіри.

6. «Симфонія Донбасу 2021», ФОП Вероніка Крижна

Ще один документальний серіал презентували автор Олена Рубашевська і продюсер Вероніка Крижна. На відміну від попередників, в цьому проекті хочуть показати Донбас не крізь негатив, а в поетичному ключі - звідси й назва, аналогічна фільму 1930 року Дзиґи Вертова.

Проект складатиметься з п'яти серій, хронометраж пілоту - 60 хвилин

Під час докторингу автори зрозуміли ключову річ: аби досягти своєї мети, їм потрібно занурити глядача у контекст. А для цього потрібна чітка структура, що її знайшли в типах виробництв, котрі існують у регіоні. Розповідати про це почнуть ще у пілоті, де покажуть по одному об'єкту з чотирьох галузей - соляну шахту, крейдяний кар'єр, вугільну шахту і металургійний завод.

При цьому автори прагнуть уникнути демонстрації індустріальних стереотипів, пов'язаних із регіоном: головне тут - люди, що продовжують жити і творити

До слова, для Олени цей проект дуже особистий - її батько залишився в окупованому Донецьку, тож із матеріалом вона обходитиметься дуже дбайливо.

Готовий проект хочуть показати на каналі «Дом», а також презентувати на кінофестивалі «Око»

Відзначивши пристрасть, із якою Рубашевська розповідає про проект, експерти поцікавилися, як її стрічка перегукується з фільмом Вертова. Олена відповіла, що серіал - свого роду контрапункт до «Симфонії Донбасу» 1930 року, і вона хотіла полемізувати з нею, аби показати, як змінилася динаміка життя в регіоні.

7. «Шляхами успіху і слави», ТОВ «Стейдж Сервіс»

Стас Сукненко презентував цикл авторських програм разом із продюсером Олегом Щербиною.

Проект створюється у колаборації з телеканалом «Дом» і складатиметься із 36 програм по 30 хвилин, в кожній з яких йтиметься про українців, що стали знаковими за межами батьківщини. Головне питання всього циклу - чому люди знаходять себе не вдома, а у чужих країнах.

Серед героїв - Квітка Цісик, Іванна Чаббак, Сергій Бондарчук, Нонна Мордюкова й інші, а говорити Сукненко має намір не тільки про їхній внесок до тієї чи іншої справи, але й про особисті долі.

До докторингу автор мав намір зосередитися на українцях, що отримали визнання в Європі й США, але йому порадили придивитися і до співвітчизників, котрі досягли успіху в Росії й СРСР. Стас підкреслює, що не має наміру декларувати якісь речі - проект буде побудований в форматі діалогу з аудиторією, який змушує задуматися про важливе.

В експертів закономірно виникло питання, як автор планує записувати інтерв'ю для проекту з героями в інших країнах - чи не перешкодить цьому пандемія? Але тут Сукненку допоможе телеканал «Дом»: у мовника багато корпунктів по всьому світу, і, якщо знадобиться, їх залучать до роботи.

8. «Алчевський», ТОВ «Банк Ідей»

Продюсер Наталя Яковлева і режисер Тарас Дронь представили художній серіал, присвячений підприємцю Олексію Алчевському.

За словами Наталі, після докторингу автори вирішили змінити назву на «Таємниця Алчевського», а також подивилися на історію з іншого ракурсу, що дозволило побачити багато нового, зробити проект глибше, а потенційну аудиторію - ширше.

«Таємниця Алчевського» - це історична драма, перший сезон котрої складатиметься з восьми 45-хвилинних епізодів. Стрічка розпочинається смертю підприємця, а протагоністом стане вигаданий слідчий, що намагається докопатися до причин загибелі Алчевського, коли в офіційних документах зазначено самогубство.

За словами Яковлевої, цим проектом автори хочуть розповісти про одну з найвидатніших особистостей Донбасу. Фактично саме завдяки цій людині регіон став індустріальною перлиною спочатку царської Росії, а потім і СРСР. Крім того, Алчевський стояв біля витоків української культури і за життя був меценатом національного руху.

Наталя впевнена: особистість Алчевського - чудовий базис для створення архетипу справжнього донеччанина, на якого хочеться рівнятися

У серіалі запланована любовна лінія (слідчий закохується у дочку Алчевського), а в кожному епізоді буде новий підозрюваний - тобто проект планується вертикально-горизонтальним.

Експерти похвалили команду за те, що вона винесла всі необхідні уроки з докторингу і допрацювала проект, але попередили: авторам настільки подобається Алчевський, що є ризик затьмарити його постаттю протагоніста. Яковлева обіцяє цього не допустити, і вигаданого слідчого також зробити об'ємним.

9. «Мої страшенно улюблені сусіди», Think Tank Ukraine

Фінальний проект - молодіжний ситком, котрий представила продюсер Євгенія Крісхайм.

Його герої - молоді люди з різних куточків України, що переїхали до Києва підкорювати столицю. Їх об'єднує квартира, де всі вони знімають кімнати, і, за словами Євгенії, вона стане одним із повноправних персонажів проекту.

Головна героїня - дівчина на ім'я Іванна, що отримала цю квартиру в спадок від бабусі. Аби накопичити грошей, вона починає здавати в ній кімнати, і таким чином під одним дахом збирається різношерста компанія.

Тут, наприклад, є гей із Одеси,

таксист із Донецьку,

і дівчина-веган, куди ж без них

Ситком планують знімати у яскравих кольорах, одяг і грим будуть сучасними, а напередодні прем'єри для протагоністки заведуть аккаунт в інстаграмі - так до проекту залучать максимум молодіжної аудиторії. Центральна думка серіалу - толерантність у всіх її проявах: герої дуже різні, спочатку їм важко один одного зрозуміти, але з часом вони навчаться слухати і, головне, чути.

У далекій перспективі шоу хочуть просувати і в інших країнах - в першу чергу, Білорусі

А прем'єра запланована на фестивалі Kharkiv MeetDocs

Експертам пітч сподобався, і в фіналі вони поцікавилися, чи будуть ще локації, окрім квартири. Євгенія відповіла ствердно, уточнивши, що квартира - це наче мікрокосмос, у котрому сходиться вся Україна.

На цьому всі учасники пітчингу відстрілялися, тож і нам час закінчувати. Тепер експертам належить обрати найкращих із найкращих, й імена переможців назвуть 29 квітня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY