detector.media
Наталія Данькова
29.04.2021 13:30
«Світова музика» позивається проти українських радіостанцій в інтересах російського представника Sony Music
«Світова музика» позивається проти українських радіостанцій в інтересах російського представника Sony Music
Поки тривають суди, радійники виключають пісні з плейлистів і кажуть: невідомо, чи справді російська компанія має права, які поширюються на Україну, і на які саме твори.

Компанія «Світова музика» позивається на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій. В інтересах цієї ж компанії громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав», яка є акредитованою організацією колективного управління у сфері кабельної ретрансляції (тобто збирає роялті за авторські права з провайдерів), торік подала кілька десятків позовів до провайдерів.

Радіостанції, які транслюють в ефірі музику, мають сплачувати роялті за авторські та суміжні права на твори, фонограми й виконання. Для цього створений інститут організацій колективного управління. За новим законом, Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства мало би провести конкурс і акредитувати організації у сферах авторських та суміжних прав. Наразі офіційну акредитацію має лише громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення і збирає його з радіостанцій. Але торік індустрія так і не домовилася з нею про тарифи.

У сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

Міністр економічного розвитку й торгівлі не скасував результати конкурсу, але й не підписав наказу про акредитацію. Тому радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду. Проблема загострилася через появу судових позовів від правовласника — підприємства «Світова музика», яке діє на підставі договору з юридичною особою, зареєстрованою в Росії як «ООО "Олл Мьюзик Паблишинг"» (ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг») і представляє в Україні права Sony Music.

«Детектор медіа» поспілкувався з Олегом Солімчук, юристом Національної асоціації медіа (НАМ), яка є керівною партнеркою «Радіокомітету», а також із директорками радіо «Рокс» та «Релакс» Оксаною Шавель та Юлією Смірновою щодо ситуації з позовами та виплатою авторської винагороди. Незабаром висвітлимо ситуацію з виплатою роялті телеканалами, а також поговоримо з представниками УМА, КАМП та «Авторів та видавців».

— Торік організація колективного управління КАМП подала низку позовів в інтересах правовласника «Світова музика» до провайдерів. Яка зараз ситуація з радіостанціями?

Олег Солімчук: Ситуація дещо інакша. У зв’язку з тим, що Мінекономіки з 2019 року й дотепер не виконало вимоги закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» щодо проведення акредитації організації колективного управління у сфері публічного сповіщення музичних творів, процес виплати винагороди в цій сфері фактично заблокований. Користувачі не можуть виплачувати винагороду організації колективного управління за весь перелік творів, які вони транслюють, а правовласники та автори музики й текстів не отримують належні їм виплати, тобто страждають від цього всі.

Вже понад 15 років практика для радіостанцій склалася однозначна: радіомовники укладають договори з ОКУ і транслюють музичні твори відповідно до своїх плейлистів. Ніколи радіостанції не шукали правовласників самі. Єдиним випадком, коли це може бути потрібно, була би ситуація, якщо цей правовласник виключив свої права з ОКУ. Ситуація тепер патова: радіостанції та інші користувачі не можуть знайти правовласників щодо всіх творів зі своїх плейлистів, та й не мають цього робити. Жоден закон від них цього не вимагає. Держава в особі Мінекономіки мала б уже давно врегулювати ці відносини. Усталену систему виплати винагороди зруйнували, а нову, яка мала бути кращою й допомагати авторам, правовласникам і користувачам, не збудували.

Радіостанції самі укладали договори щодо окремих творів і каталогів із тими правовласниками, які їм відомі або які до них звертались із пропозицією укласти договір. Зі свого боку «Світова музика» вирішила не вибудовувати партнерські стосунки з користувачами, а почала звертатися до суду. Небажання «Світової музики» йти на діалог є очевидним: вона є стороною у 78 судових справах.

— Тобто зараз в умовах, коли акредитація ОКУ у сфері авторських прав знову заблокована, радіостанції самі шукають правовласників?

Олег Солімчук: Радіостанції намагаються знайти правовласників усіх творів, які відтворюють в ефірі. Але якщо навіть знайти правовласника, то інколи буває, що частина авторських прав належать одній людині або лейблу, а частина іншому лейблу. І це можуть бути дуже різні частки: 50 %, 30 %, а інколи й 3 %. І щодо одного твору доводиться шукати п’ятьох правовласників. Це неможливо. Саме для цього й був створений інститут колективного управління.

— Чи зверталися ви до регулятора — Мінекономрозвитку?

Олег Солімчук: Ми зверталися до них щодо створення автоматизованої системи обліку прав. Адже саме Мінекономрозвитку за законом мало би її створити. Ця система дає змогу правовласнику задекларувати свої права, а користувачам бачити, кому ці права належать. І ця система мала запрацювати ще в липні 2019 року. Регулятор трактує це положення так: ми маємо забезпечувати роботу цієї системи, але не маємо її розробляти.

— Хто з членів Радіокомітету отримав позови від «Світової музики»? На які суми, що є предметом спору? Позови отримали великі радіостанції чи й регіональні також?

Олег Солімчук: Поки що вони позиваються до чотирьох радіокомпаній «ТАВР медіа» та двох радіокомпаній UMH. Ми час від часу моніторимо судовий реєстр. Поки що позови стосуються великих компаній. Логіка зрозуміла: хочуть отримати більші компенсації. Є тенденція, що ці справи розглядають київські суди.

— Якою є ваша позиція з огляду на ці позови?

Олег Солімчук: Можна було обійтись і без судових справ. «ТАВР медіа» докладає чималих зусиль, аби заплатити максимальній кількості правовласників, укладає договори. Не потрібно демонізувати користувачів і стверджувати, що вони не хочуть платити за використання музики в ефірі. Платили раніше і зараз також хочуть іти на діалог із правовласниками. Радіостанції завжди в діалозі з авторами та виконавцями та цінують їхню творчу працю. Але зараз користувачі є заручниками ситуації, бо не можуть встановити всіх власників прав на музичні твори зі своїх плейлистів. Стосовно суто юридичної складової судових справ: у жодній із п’яти справ «Світова музика» не надала ланцюга договорів щодо творів, які їм буцімто належать. Йдеться про те, що «Світова музика» отримала права на міжнародний каталог західних виконавців від російської компанії «Олл мюзік паблішинг», а чи є права на ці твори в цієї компанії, ми не знаємо. В судах цього не підтвердили. Згідно з договором, поданим «Світовою музикою», територія прав які має «Олл мюзік паблішинг», обмежується Співдружністю незалежних держав. Дивно, яким чином ці права стали поширюватись і на Україну (яка не є членокинею СНД. — Ред.). На адресу «Світової музики» вже надіслані запити щодо підтверджень прав російської компанії, які були потім буцімто передані «Світовій музиці». «ТАВР медіа» вже не транслює твори, права на які заявляє «Світова музика».

Оксана Шавель: Так, до моменту розв’язання всіх непорозумінь ми змушені були виключити 22 твори, які вказувалися в додатку до договору між «Олл мюзік» і «Світовою музикою». Наше прагнення з’ясувати, які ще твори входять до каталогу, не дало результату. На запити «Світова музика» не відповідає. Для нас дуже важливо працювати в правовому полі, наскільки це об’єктивно дозволяють умови. Міжнародні організації дають відповідь, що авторські права переходять в управління ОКУ, а оскільки акредитованої ОКУ в Україні немає й немає розуміння, який обсяг прав і на які твори є у «Світової музики», ми поки що вилучаємо ці 22 твори з плейлистів.

Юлія Смірнова: Такі дії «Світової музики» призводять до заміни наших плейлистів, оскільки ми не можемо ризикувати й використовувати вказані в позові твори. Допоки в суді не буде з’ясовано наявність прав на ці твори у «Світової музики», ці твори були вилучені з плейлиста станції. До чого це призведе? Інші правовласники отримають більшу винагороду за свої твори, а «Світова музика» — меншу. HoReCa також розподіляє зібрану винагороду за нашими плейлистами.

Цікаво, що «Світова музика» не заявляла вимог щодо заборони використання творів в ефірі, а саме це показує прагнення правовласника захистити свої порушені права.

— На якому етапі розгляд справ? Чи є вже ухвалені рішення в першій інстанції?

Олег Солімчук: Більшість справ досі на розгляді в суді першої інстанції. UMH в одній зі справ отримала рішення на свою користь: суд повністю відмовив у задоволені позову. Тепер — апеляція.

— Чи отримали радіостанції також позови від ОКУ УМА? Адже в КАМП є практика подавати позови щодо укладання договорів із провайдерами.

Олег Солімчук: Ні, від УМА позовів не було. Із провайдерами інша ситуація, в них є погоджений тариф, і тому позови до провайдерів в інтересах «Світової музики» подає саме КАМП.

— Що сталося після того, як торік індустрія та УМА не змогли домовитися щодо тарифів? Як радіостанції зараз виплачують роялті за суміжні права? Олеже, раніше ви казали, що якщо не вдасться домовитися з УМА, ви готові відстоювати свої права в суді. Позиваєтесь?

Олег Солімчук: Тариф щодо суміжних прав не встановлений досі. Ні радіостанції, ні УМА ще не зверталися до суду для встановлення тарифу. Така процедура передбачена законом: суд повинен буде встановити тарифи. Тимчасових тарифів теж немає: користувачі оскаржили постанову уряду про затвердження тимчасових тарифів, а потім це поняття взагалі виключили із закону. Тож радіостанції платять стільки, скільки платили раніше. Ринок пішов шляхом саморегуляції. Наскільки мені відомо, УМА вже готується до суду, тому чекаємо на їхній перший крок.

— А яку суму вказано в договорах, якщо сторони не домовилися про тарифи?

Олег Солімчук: Це комерційна таємниця, тому назвати не можу. Тариф має бути визначений судом. Зараз радіостанції підписали угоди з ОКУ. Якщо суд скаже, що сума роялті менша, то радіостанціям або повернуть гроші, або їх зарахують наперед. А якщо сума буде більшою, то радіостанції будуть доплачувати.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY