detector.media
29.04.2021 11:31
Нацрада винесла NewsOne три попередження і оштрафувала на 100 тисяч гривень
Нацрада винесла NewsOne три попередження і оштрафувала на 100 тисяч гривень
В ефірі каналу поширювались висловлювання і необ’єктивні дані, які мають ознаки заперечення та спотворення історичних фактів.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла три попередження та штраф каналу NewsOne через заклики до розпалювання ворожнечі, порушення презумції невинуватості та через трансляцію зустрічі народного депутата «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука та президента Російської Федерації Володимира Путіна. Таке рішення регулятор прийняв 28 квітня за результатами кількох перевірок.

Зокрема, у програмі  «Протистояння» з ведучими В'ячеславом Піховшеком і Дарією Панченко гостями студії були Вадим Карасьов та Андрій Пальчевський, які  обговорювали події Другої світової війни. Гості студії висловили твердження про те, що значна кількість євреїв служила у військах нацистського Третього Рейху та про існування єврейських дивізій СС.

«Поширені ними висловлювання і необ’єктивні дані мають ознаки заперечення та спотворення фактів Голокосту, розпалювання ворожнечі стосовно єврейського народу, який зазнав мільйонних жертв як від дій формувань СС, так і від інших військових формувань нацистського Третього Рейху», – йдеться у рішенні Нацради.

Саме через це реулятор стягнув штраф з телекомпанії – 25% розміру ліцензійного збору,  що становить для компанії 114 067,50 грн.

Друга перевірка стосувалась ефіру з тими ж ведучими, коли гостею програми «Протистояння» була Олена Лукаш. На думку Нацради, під час цієї програми порушувалась презумпція невинуватості, коли Сергія Стерненка неодноразово назвали вбивцею без рішення суду. Ведучі під час ефіру це не заперечували. Під час повтору програма транслювалась у запису без модерації і редакційних правок.

Третю перевірку NewsOne регулятор провів через програму Newstime з «повною» версією зустрічі в  Москві голови політради і стратегічної ради політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», народного депутата України Віктора Медведчука з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Після ього було ще 11 випусків програми з фрагментами цієї зустрічі.

«Висловлювання президента країни-агресора, використані в ефірі «Newsone», за своїми стилістичним і семантичним значенням є пропагандистськими твердженнями, покликаними переконати  аудиторію телеканалу в  його позитивному ставленні до України, українського народу та його бажанні налагодити відносини між країнами, незважаючи на «складний» характер відносин. Поширення подібної форми публічної комунікації в українських засобах масової інформації спрямоване на формування  позитивного образу В. Путіна, його гуманізацію та популяризацію в нашій країні, що має очевидний політичний контекст в умовах військової агресії проти України та ситуації порушення її територіальної цілісності», – йдеться у рішенні Нацради.

Нагадаємо, 6-8 жовтня NewsOne, «112 Україна» та ZIK транслювали програми та сюжети про зустріч народного депутата, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. Темами зустрічі були налагодження відносин Росії з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 «Супутник V» в Україну та святкування 75-річчя перемоги у німецько-радянській війні. 

За результатами розгляду перевірок ZIK та «112 Україна» Нацрада вирішила звернутися з позовом до суду щодо анулювання ліцензії каналів.

Ілюстрація: Скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY