detector.media
23.04.2021 13:41
У Білорусі суд залишив без змін вирок журналісткам Андреєвій і Чульцовій
У Білорусі суд залишив без змін вирок журналісткам Андреєвій і Чульцовій
Під час розгляду апеляції засуджених журналісток у залі суду не було.

Мінський міський суд відмовився змінити вирок журналісткам Катерині Андреєвій та Дар'ї Чульцовій. Про це повідомляє Белсат.

Суд розглянув апеляцію захисту Андреєвої і Чульцової у п’ятницю, 23 квітня та постановив відмовити у перегляді рішення, за яким, журналістки були засуджені до двох років колонії. Прокурор Ольга Герасимович заявила, що «вина журналісток повністю доведена».

Чоловік Катерини Андреєвої Ігор Ільяш повідомив, що вже зараз готується скарга до Ради ООН з прав людини.

«Дива не сталося. Я не мав ілюзій. Судова система і правосуддя в Білорусі раптово не з'явилися нізвідкіля, раптової появи совісті не відбулося. Люди, які виконують обов'язки суддів, вже давно позбавлені цієї химери», – підкреслив він.  

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга була визнана білоруською владою «екстремістською».

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Белсат

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY