detector.media
23.04.2021 08:53
У Києві відбудеться церемонія вшанування пам’яті журналіста Василя Сергієнка
У Києві відбудеться церемонія вшанування пам’яті журналіста Василя Сергієнка
Церемонія пройде в межах проєкту «День народження Героя».

У Києві 23 квітня о 12:00 відбудеться церемонія вшанування пам’яті Героя Небесної Сотні, активіста, учасника Євромайдану та журналіста Василя Сергієнка. Про це повідомив 22 квітня Національний музей Революції Гідності.

 «У день народження Героя Небесної Сотні перед Дзвоном Гідності з’являється його портрет і живі квіти, лунає пам’ятний дзвін. Вшанування проходить щомісяця упродовж року за участі рідних і друзів Героїв, учасників Революції Гідності, волонтерів та громадськості. Портрети й квіти встановлюють співробітники Національного музею Революції Гідності», – йдеться в повідомленні.

Церемонія відбудеться в межах проєкту «День народження Героя» біля Каплиці архістратига Михаїла й українських Новомучеників (адреса: Дзвін Гідності біля храму архистратига Михаїла та українських новомучеників, алея Героїв Небесної Сотні, 6, м. Київ, поблизу верхнього виходу зі станції метро «Хрещатик»).

Нагадаємо, 4 квітня 2014 року невідомі викрали журналіста Василя Сергієнка з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. Наступного дня його знайшли закатованим на смерть у лісі. У всеукраїнському об'єднанні «Свобода», до якого входив Василь Сергієнко, його зникнення пов'язували  із журналістською діяльністю.

4 січня 2016 року прокуратура Черкаської області за наслідками досудового розслідування затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох жителів Києва, а саме: Вадима Мельника, Володимира Воронкова, Романа Недибалюка та Віктора Горбенка, за фактом викрадення і вбивства Сергієнка. 

Суд у справі Сергієнка почався в 2016 році, але з різних причин вона передавалася з одного суду Черкаської області до іншого. За чотири роки змінилося 12 колегій суддів. З лютого 2019 року справу слухає Городищенський районний суд на чолі з головуючою Людмилою Синицею. За 9 місяців процес не просунувся далі початкової стадії - оголошення обвинувального акта.

У червні 2019 цей суд відпустив під домашній арешт Віктора Горбенка та Романа Недибалюка, а 2 серпня відпустив із СІЗО під домашній арешт й Вадима Мельника. У листопаді 2019 Мельника взяли під варту до 12 січня 2020 року.

24 січня 2020 року Офіс генерального прокурора (ОГП) направив до суду обвинувальний акт у справі вбивства журналіста та учасника Євромайдану Василя Сергієнка.

6 серпня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань повідомили, що оголосили підозру учаснику злочинної організації, причетному до вбивства журналіста Василя Сергієнка. У жовтні 2020 року стало відомо, що США не видадуть Україні Андрія Іносова, підозрюваного у викраденні та вбивстві журналіста Василя Сергієнка. 

3 грудня 2020 року з Черкаського СІЗО вийшов Володимир Воронков, підозрюваного у вбивстві журналіста Василя Сергієнка.

8 грудня Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування проти підозрюваного у викраденні та вбивстві журналіста. 1 лютого 2021 року Офіс генерального прокурора повідомив, що передав до суду обвинувальний акт щодо підозрюваного у викраденні, катуванні та вбивстві Сергієнка.

15 квітня 2021 року слідчі Державного бюро розслідувань оголосили нову підозру в справі про викрадення та вбивство Сергієнка. Підозрюваного вже оголосили в розшук.

Безпосередню організацію злочину інкримінують Вадиму Мельнику; підозрювані у викраденні Валентин Завражин, Роман Недибалюк, Віктор Горбенко та керівник цієї групи, за даними слідства, Андрій Іносов; Валерія Федорова та Володимира Воронкова слідство вважає виконавцями вбивства – кілерами.

Фото: Національний музей Революції Гідності

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY