detector.media
22.04.2021 13:58
Комітет захисту журналістів назвав абсурдом штраф головреда газети Qırım за згадку Меджлісу
Комітет захисту журналістів назвав абсурдом штраф головреда газети Qırım за згадку Меджлісу
Комітет заявив, що окупаційна влада має утриматися від штрафів представникам преси та перестати переслідування вільної преси у Криму.

Базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (CPJ) назвав «абсурдом» штраф головного редактора газети Qırım Бекіра Мамутова за згадку Меджлісу у статті видання. Про це говориться в заяві CPJ.

Координаторка програми CPJ по Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд заявила, що окупаційна влада має утриматися від штрафів представникам преси та їх переслідування в Криму.

«Російська влада не повинна заперечувати апеляцію проти абсурдного вироку журналісту Бекіру Мамутову і має припинити переслідування кримських журналістів за те, що вони просто виконують свою роботу. Російська влада намагалася заглушити незалежні кримські голоси шляхом переслідувань і залякування відтоді, як анексували український Крим. Їм слід припинити чинити тиск на місцевих журналістів і дозволити їм працювати безпечно і без страху», – зазначила Гульноза Саїд.

20 квітня так званий «мировий суд Київського району Сімферополя» визнав Мамутова винним в адміністративному правопорушенні через цитування доповіді Генсека ООН Антоніу Гуттеріша, де згадувався Меджліс кримськотатарського народу. У публікації не було позначки, що Меджліс заборонено в Росії.

«Суд» призначив Мамутову штраф у 4 тисячі рублів (1470 гривень).

«Верховний суд Криму» заборонив діяльність Меджлісу 26 квітня 2016 року. Крім того, Росія віднесла Меджліс кримськотатарського народу до числа «екстремістських організацій». Відповідно до російського законодавства, при будь-якій згадці Меджлісу в ЗМІ необхідно про це вказувати.

У суді Мамутов наполягав, що ці «правила» не поширюються на передрук матеріалів з інших ЗМІ або відомчих офіційних сайтів – відповідне положення є в російському законодавстві. Захист Мамутова буде оскаржувати таке рішення «суду».

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації. На півострові тривають репресії проти проукраїнських активістів та незалежних журналістів.

Фото: Крим.Реалії/Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY