detector.media
21.04.2021 17:50
«Репортери без кордонів»: У Білорусі відбуваються безпрецедентні за масштабами репресії проти журналістів
«Репортери без кордонів»: У Білорусі відбуваються безпрецедентні за масштабами репресії проти журналістів
«Репортери без кордонів» де-факто визнали, що Білорусь є найнебезпечнішою країною в Європі для журналістів.

Білорусь погіршила позиції в «Індексі свободи преси», який складають «Репортери без кордонів». У цьогорічному рейтингу Білорусь опустилася на 158-е місце.

«Журналісти в Білорусі піддаються безпрецедентним репресіям через спроби влади приховати масові вуличні протести, які стали відповіддю на суперечливий результат президентських виборів», – зазначено в звіті.

«Репортери без кордонів» вказують, що випадки переслідування журналістів в Білорусі частішають, а покарання посилюються.

Цьогоріч перше місце в рейтингу займає Норвегія, Фінляндія зберегла другу позицію, а Швеція – на третьому місці. Серед найгірших країн для роботи ЗМІ залишається Китай (177-е місце), слідом йдуть Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

Додамо, що Україна другий рік поспіль входить до першої сотні «Індексу свободи преси», опустившись цьогоріч на одну позицію і зайнявши 97-ме місце.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Згідно з опитуванням Меdiakritika.by, більшість працівників білоруських ЗМІ думали про від'їзд з країни після президентських виборів у серпні 2020 року.

Ілюстративне фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY