detector.media
21.04.2021 10:58
Рада суддів повідомила, чому обмежують права журналістів на відвідування судових засідань
Рада суддів повідомила, чому обмежують права журналістів на відвідування судових засідань
Раніше Інститут масової інформації фіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав.

Рада суддів України повідомила, що тимчасове обмеження доступу до судових засідань осіб, які не є учасниками судових процесів, обґрунтовано насамперед необхідністю гарантувати безпеку та здоров'я громадян під час пандемії COVID-19. Про це говориться у відповіді Ради суддів на заяву Інституту масової інформації щодо неприпустимості неправомірного обмеження прав журналістів у судах.

Повідомляється, що Рада суддів України 17 березня 2020 року рішенням №19 затвердила Рекомендації щодо встановлення особливого режиму роботи судів України в умовах пандемії.

Зокрема, йдеться у відповіді, рекомендаціями тимчасово припинено всі заходи, не пов'язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо), проведення особистого приймання громадян керівництвом суду та обмежено допуск на судові засідання осіб, які не є їхніми учасниками.

Водночас Рада суддів зазначає, що «належна, оперативна, визначена законодавством та іншими нормативними актами, комунікаційна робота зі ЗМІ залишається одним з найважливіших напрямів діяльності судової гілки влади».

«З метою врегулювання питання допуску представників ЗМІ на відкриті судові засідання Рада суддів України 30 жовтня 2020 року постановила рішення №63 “Щодо дотримання прав учасників судових проваджень та представників ЗМІ в умовах карантину”, в якому наголосила, що навіть у період карантину забезпечення дотримання принципу гласності судового процесу та прав громадян на отримання інформації залишається актуальним», – зазначила Рада суддів.

Крім того, Рада суддів зазначила, що питання притягнення суддів, які допустили неправомірне обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної відповідальності або іншої юридичної відповідальності лежить поза межами її повноважень.

1 квітня ІМІ звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах.

ІМІ зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу.

Зокрема, 23 березня журналістку Аліну Кондратенко не пустили на засідання Печерського районного суду міста Києва щодо обрання запобіжного заходу ветерану Владиславу Гранецькому-Стафійчуку (Сорду) за події на акції під Офісом президента.

26 березня журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко та кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка не пустили на засідання Печерського районного суду міста Києва.

На засіданні суду обирався запобіжний захід активісту Роману Ратушному за підозрою в хуліганстві під час акції протесту під Офісом президента 20 березня. Відмову аргументували карантинними обмеженнями й відсутністю журналістів у списку. Натомість пустили журналістів 5 каналу, 1+1, інтернет-видання Ґрати, НСТУ, 4 каналу.

30 березня журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко не пустили на засідання Дарницького районного суду міста Києва, аргументувавши відмову карантинними обмеженнями. На засіданні розглядалася справа стосовно двох обвинувачених у викраденні та вбивстві активіста й учасника Самооборони Євромайдану Черкаської області, журналіста Василя Сергієнка.

ІМІ закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання; притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY