detector.media
21.04.2021 08:53
Зеленський закликав українців «тричі подумати», чи довіряти експертам з інтернету, джерелам ЗМІ та телеграм-каналам
Зеленський закликав українців «тричі подумати», чи довіряти експертам з інтернету, джерелам ЗМІ та телеграм-каналам
Зеленський запропонував Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

Президент України Володимир Зеленський 20 квітня звернувся до українців через ескалацію українсько-російської війни та закликав не довіряти «експертам з інтернету, "надійним" джерелам ЗМІ, інсайдам анонімних телеграм-каналів, чуткам та заявам політиків».

«Що потрібно робити вам? Перше. Усвідомити, що загрозу становлять не лише чужі війська, але й наші емоції. Як ми реагуємо на інформацію і де ми її отримуємо. Варто тричі подумати, чи треба сьогодні безапеляційно довіряти експертам з інтернету, "надійним" джерелам ЗМІ, інсайдам анонімних телеграм-каналів? Чуткам у маршрутці, на ринку та біля під’їзду? Чуткам від знайомих, чиї знайомі мають знайомих у Міноборони й по секрету поділилися секретною інформацією? А головне – чи треба довіряти заявам політиків, для яких мають значення не ваші інтереси, а ваші голоси?

Політиків, що є героїчними полководцями у фейсбуці й твітері. Які кричать, що треба негайно почати війну, але мовчать, що мають на увазі наших, а не своїх дітей. А найстрашніше – політиків, для яких перемогою буде поразка країни й можливість сказати: ми ж казали й попереджали», – сказав Зеленський.

Він розповів, що РФ сконцентрувала біля українських кордонів чималу кількість своїх військ, називаючи це «навчаннями». За словами президента, неофіційно весь світ називає «такі речі шантажем».

Володимир Зеленський підкреслив, що Україна не хоче війни, але готова до неї й буде себе захищати, у тому числі й дипломатичним шляхом. «Наш принцип простий: Україна не починає війну першою, але Україна завжди стоїть до останнього», – уточнив він.

Крім того, Зеленський запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

«Україна і Росія, незважаючи на спільне минуле, по-різному дивляться в майбутнє. Ми – це ми. Ви – це ви. Але це не обов'язково проблема, це – можливість. Як мінімум – можливість, поки не пізно, зупинити вбивчу математику майбутніх військових втрат. Вчора і сьогодні на засіданнях радників "Нормандське четвірки" і підгрупи по безпеці в ТКГ обговорювалося відновлення режиму повного припинення вогню, але, незважаючи на підтримку всіх сторін, Росія відмовилася підтримати спільну заяву», – сказав український президент.

Він додав, що Україна не боїться, бо має потужну підтримку міжнародних партнерів. Зеленський обговорив ситуацію на кордонах України з лідерами США, Франції, Німеччини, Великої Британії, Туреччини, з президентом Ради Європи і генсеком НАТО. «Вони, як і всі інші партнери, – на нашому боці. Вони прекрасно бачать справжні мотиви Росії. Готові підтримувати нас фінансово. Готові запроваджувати дедалі більше жорстких санкцій та ухвалювати жорсткі резолюції», – розповів він.

Нагадаємо, наприкінці березня 2021 року Росія почала стягувати свої війська та техніку до кордонів України. За даними групи незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT), концентрація російських військових на кордонах є максимальною з 2014-2015 років. Розслідувачі попередили, що диспозиція військ РФ «носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер». Українська розвідка теж вважає, що Росія готує широкомасштабні провокації на сході України.

На тлі загострення ситуації президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. Кремль усе заперечує, але продовжує нарощувати сили як на кордоні України, так і в окупованому Криму та акваторії Чорного моря. 

Паралельно РФ розгорнула масштабну дезінформаційну кампанію, у межах якої поширює фейки «про вбивство дитини дроном ЗСУ», про «каральну операцію України» та «підготовку України до наступу на Донбас». Представники Кремля також почали крутити свої старі наративи про «захист російськомовного населення та жителів Донбасу».

Секретар РНБО України Олексій Данілов теж заявив, що Росія розв’язала інформаційну війну проти України та інших країн Європи. За його словами, інформаційний тероризм РФ прагне вплинути на здатність України протистояти російській агресії. Данілов закликав медіа виважено і максимально точно подавати інформацію, не піддаючись на провокації і не підігруючи дезінформаційним кампаніям з боку РФ. Очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська, своєю чергою, сказала, що попри колосальні фінансові вливання у пропаганду, Росія не виграє інформаційну війну.

Представники Національної суспільної телерадіокомпанії України, 24-го, 5-го, Прямого каналу, «Новинної Групи Україна», «1+1» та «Еспресо» розповіли «Детектору медіа», як вони висвітлюють новий виток українсько-російської війни та оцінили комунікацію влади. Водночас ДМ проаналізував, як новини й токшоу українських телеканалів реагують на ескалацію російської агресії

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. До війни проти України з 2014 року активно залучена і російська пропаганда. 

Фото: стопкадр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY