detector.media
20.04.2021 17:55
У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць
У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць
Суд відмовився задовольнити вимогу прокуратури щодо призначення більш жорсткого покарання Катерині Борисевич.

У вівторок, 20 квітня, Мінський міський суд не став продовжувати тюремний термін журналістці Tut.by Катерині Борисевич, на чому наполягала прокуратура. Про це повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода.

2 березня суд у Мінську засудив журналістку порталу Tut.by Катерину Борисевич до шести місяців позбавлення волі, а лікаря швидкої допомоги Артема Сорокіна до двох років позбавлення волі з відстрочкою. Також суд зобов'язав Борисевич виплатити 2900 рублів штрафу, а Сорокіна – 1450 рублів штрафу.

Борисевич була затримана силовиками 19 листопада 2020 року, перед оголошенням вердикту суду вона вже була під вартою три місяці.

Перед затриманням Борисевич та Сорокін розповіли громадськості, що у крові загиблого від побоїв мінчанина Романа Бондаренка не було алкоголю. Влада ж стверджувала протилежне.

Суд вирішив, що лікар незаконно розголосив відомості про стан здоров'я Бондаренка, а Борисевич підготувала статтю, в якій розповсюдила ці відомості як «протиставлення офіційним коментарям держорганів».

Після смерті Бондаренка в Слідчому комітеті Білорусі заявили, що у загиблого була «діагностована алкогольна інтоксикація». Таку ж тезу повторював самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Belapan

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY