detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
20.04.2021 15:30
«Зеленский нарывается». Огляд політичних токшоу за 12–16 квітня 2021 року
«Зеленский нарывается». Огляд політичних токшоу за 12–16 квітня 2021 року
Кива бідкається, що влада занадто нерозумна, Гончаренко виступає за ядерний статус України, а окуляри Дудкіна викликали в дівчат на каналі Медведчука «мурашки по спині».

Ключовою темою всіх токшоу тижня були російські війська на кордоні з Україною. Проте бодай якусь аналітику глядачу запропонували на ICTV, «1+1» та «Україні». Прокремлівські канали традиційно подавали ситуацію під соусом російської пропаганди.

12 квітня, «Свобода слова», ICTV

Участь узяли міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, речник мінської контактної групи та позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович, народний депутат Роман Костенко («Голос»), міністр закордонних справ 2014–19 років Павло Клімкін, лідер партії «Сила і честь» Ігор Смешко. Разом шість гостей (п’ятеро чоловіків та одна жінка).

Як і попереднього випуску, йшлося про скупчення сил окупанта біля українського кордону та можливу ескалацію збройного конфлікту між Україною та Росією. У студії (й це диво для будь-якого токшоу, крім хіба що проєктів каналів Медведчука) не було затятих політичних опонентів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба говорив, що країна чекає рішучої підтримки західних партнерів, бо «існування незалежної України є провокацією для Росії». І хоча членство нашої держави в НАТО — «питання не найближчих місяців», міністр певен, що Україна має підтримку «найважливіших партнерів».

Віцепрем’єрка Ольга Стефанишина додала, що «українська влада сильна» й не сходить із прозахідного курсу. Тому й від тамтешніх партнерів очікує відповідних дій.

Не форсувати тему вступу до НАТО закликав і попередник Кулеби Павло Клімкін. На його погляд, Зеленський має «обдзвонити союзників», аби разом давати раду російській загрозі. Захід же, мовляв, повинен затиснути Росію різнобічними санкціями.

Традиційно спокійним (особливо коли у студії відсутні політичні опоненти) був Олексій Арестович. Він твердив, що вісім додатково перекинутих до українського кордону тактико-технічних груп російської армії — це «ні про що». Так само не вірить спікер і у вторгнення сил з окупованого Криму. Єдине, чого побоюється Арестович, — що росіяни, присутні в зоні бойових дій, почнуть вдавати із себе миротворців. Пізніше гість додав, що Росія, скупчуючи сили неподалік кордону, може готуватися до військових навчань, паралельно залякуючи нашу державу.

Очільник Служби безпеки України 2003–2005 років, лідер партії «Сила і честь» Ігор Смешко сказав, що в разі застосування Росією авіації Україні буде вкрай важко відбитися. Нардеп Роман Костенко закликав українську владу дозволити нашим захисникам негайно відкривати вогонь, коли є потреба. Згодом Ігор Смешко наполягав, що треба «виганяти з влади колаборантів», на що Арестович відповів, що в тих політсил теж є рейтинг. «Демократія — фізична смерть Путіна», — своєрідно підвела риску обговоренню Ольга Стефанишина.

Нинішня «Свобода слова» на ICTV показала: якщо в етері немає затятих політичних опонентів чи любителів популізму, дискусія стає в рази пліднішою. І навіть скромної, за мірками українських токшоу, години етеру вистачає, щоб детально обговорити винесені питання.

14 квітня, «Український формат», Перший незалежний

Першим сольним гостем був народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Ренат Кузьмін. У студії «Українського формату» він робив те, що і в решті проєктів команди Медведчука, — поширював тези російської пропаганди. З уст нардепа, зокрема, звучали фрази на кшталт «Украина под оккупацией… захвачена иностранными мошенниками» після «захоплення» влади у 2014 році. Тож і те, піде Росія в наступ чи ні, залежить від нашої держави.

Згадував Кузьмін і про санкції РНБО проти пулу каналів лідера «ОПЗЖ». За його словами, «ваш канал… жил и работал по правилам», тоді як влада «нарушила права миллионов зрителей».

Агресивної критики у студії токшоу зазнала й заява очільника Офісу президента Андрія Єрмака про доцільність розміщення на території України американських ракет. Ренат Кузьмін переконував чи то глядачів, чи то своїх російських роботодавців, що жодних іноземних баз на території нашої держави не буде (цікаво, чи він мав на увазі й російські?). Соратник Медведчука навіть почав цитувати… Леніна, Маркса та Енгельса. А сказав, що в Україні чинять «расправы над инакомыслящими» та «все призывают к войне». Діана Панченко вдавала занепокоєння тим, чи розуміє Зеленський наслідки загравання із Заходом та чи тікатиме в разі ескалації конфлікту, наприклад, до Лондона?

Не мовчали ведучі проєкту і про російську вакцину від коронавірусу. За «експертною оцінкою» Ростислава Сухачова, препарат Pfizer дає імунітет лише на пів року, тоді як Sputnik V — на два роки. Такими темпами російську вакцину визнають чудодійною й помічною від усіх хвороб.

Наступним моновиконавцем у театрі абсурду став політичний діяч Дмитро Співак. Від промови Кузьміна його слова відрізнялися хіба що тим, що одесит часто й недоречно намагався жартувати.

Іноді краще пити, ніж говорити

Гість сказав, що «гордится собой», бо передбачив дзвінок Джозефа Байдена Володимиру Путіну. Казав, що війна не вигідна ні Україні, ні Росії, а в конфлікті супердержав «нас используют». А потім Співак мовив, що в нього — «проукраинская позиция». Як і кожен постійний спікер каналів Медведчука, гість також озвучив канонічну тезу, що альтернативи Мінським угодам немає, а проситись зараз до НАТО принизливо для України. Як і Кузьмін, Співак «проспівав» і ще одну партійну тезу «ОПЗЖ» — незгоду з можливим розформуванням Окружного адмінсуду Києва. Звісно ж, згадував і про російську вакцину.

У гуртовому блоці сперечалися народні депутати Юрій Павленко та Ілля Кива («Опозиційна платформа — За життя»), Вадим Івченко («Батьківщина»), Євген Шевченко («Слуга народу»), міністр фінансів в уряді Шмигаля Ігор Уманський, парламентарка 8-го скликання Валерія Заружко (Радикальна партія Ляшка), депутат Харківської міськради Андрій Лесик («ОПЗЖ»), політичні коментатори Володимир Цибулько, Юрій Атаманюк, Михайло Чаплига, Юрій Дудкін, Сергій Кравченко. Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка).

Старт суперечок дало запитання ведучих, чи підтримують гості вступ України до НАТО. Слова про бажання України долучитися до альянсу, як і заяви Єрмака про розміщення в Україні американських ракет, Діана Панченко охарактеризувала фразою «Зеленский нарывается». Її підтримав «таємний агент» «ОПЗЖ» в лавах «Слуги народу» Євген Шевченко, наголосивши, що Росія має дуже потужну армію. Нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко навіть сюди примудрився пропхнути партійну тезу про «розпродаж української землі».

Етер «Українського формату», як і годиться «незалежному» телеканалу, добре присмачили заявами численних політичних діячів Росії. А ще показали сюжет про те, як потерпали мешканці прифронтових територій від обстрілів, так і не сказавши, від чиїх саме.

Нардеп Шевченко в цей час закликав владу «оставить порохоботские нарративы», а ще дотримуватися Мінських угод. Та навіть його ораторський талант — ніщо в порівнянні з красномовством нардепа Іллі Киви, який завітав на другу частину етеру. Щоправда, допоки «сценічна рушниця» у вигляді Киви не вистрілила залпами пропаганди, глядачі токшоу могли помилуватися сльозливим моментом: ведуча передала окуляри політичного коментатора Юрія Дудкіна йому особисто. Діана Панченко з виразом неймовірної скорботи згадувала, як аксесуар лежав у приміщенні телеканалу, поки його власник перебував під вартою.

«Девочки берегли ваши очки», — ледь стримувала сльози ведуча, згадуючи, як окуляри викликали у працівників телеканалу «мурашки по спине». Депутат Харківської міськради Лесик у цей час згадав «страшне свавілля» на судовому процесі проти Дудкіна, де політкоментатора… змушували говорити українською. Те ж саме Лесик говорив на одному з попередніх етерів «Пульсу».

У блоці про вакцинацію політично-медичний експерт проєктів Медведчука Сергій Кравченко говорив, що навіть на поставці вакцин влада займається розкраданням. Але найкрасномовнішим цього вечора (як і завжди) був Ілля Кива. Нардеп кричав, як влада «разрушает Украину назло Путину». Та найкраще рівень студійної дискусії характеризує фраза Киви: «Если бы власть была больше эрудирована и понимала законы физики…».

15 квітня, «Право на владу», «1+1»

У програмі були міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ексміністр оборони уряду Шмигаля Андрій Загороднюк, народні депутати Ірина Верещук («Слуга народу»), Михайло Забродський («Європейська солідарність»), Дмитро Лубінець («За майбутнє»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), позаштатний радник керівника ОП Олексій Арестович, міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін, генерал Сергій Кривонос, адмірал Військово-морських сил Ігор Воронченко, віцепрезидент Автомобільної федерації України Олексій Мочанов, командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош, військовий експерт Олег Жданов, російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер, ексрозвідник КДБ СРСР Юрій Швець. Разом 15 гостей (14 чоловіків та одна жінка).

Ще до вступного слова ведучої на екран вивели нарізку заяв російських пропагандистів, де ті звинувачують в ескалації конфлікту на сході Україну. Заспокоїти ситуацію мав очільник МЗС Дмитро Кулеба: сказав, що Україна діє на дипломатичному фронті, а в разі наступу агресора на допомогу нашій державі прийдуть західні союзники.

Що українська армія готова давати відсіч ворогу та не має заборони на вогонь у відповідь, із передової повідомив військовий кореспондент «1+1» Андрій Цаплієнко. Згадали в етері і про заяви Андрія Єрмака щодо розміщення в Україні американських ракет.

Представник пов’язаної з Ігорем Коломойським партії «За майбутнє» Дмитро Лубінець запевняв, що отримати план дій членства у НАТО Україна найближчим часом не зможе, тому має досягти статусу позаблокового союзника.

Схоже говорив і представник «Європейської солідарності». Генерал-лейтенант Михайло Забродський згадав про досі не затверджене державне оборонне замовлення на нинішній рік (незалежно від року, це одна з улюблених антивладних тез партії Порошенка). Відбілювати владу мусив Олексій Арестович. Він сказав, що «вперше за роки Незалежності» розробляється план оборони держави, та вкотре наголосив, що не бачить прямої військової загрози у скупченні російських військ біля нашого кордону.

Студійний оберіг від «русского міра»

А от хто в загрозу вторгнення Росії на українську землю вірить, це російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер. Росія, мовляв, може мститися за санкції проти Медведчука. У студії сталася перепалка між російським експертом та Олексієм Арестовичем, під час якої Фельгенгауер продемонстрував погане знання реальної ситуації з російськими військами. Врешті-решт після слів гостя ексміністр оборони Загороднюк сказав, що «не варто довіряти російським експертам».

Трохи загорілося у студії ще раз — коли представник «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич ледь не напряму звинуватив адмірала Ігоря Воронченка у здачі Кримського півострову. Такого соратнику Медведчука не подарували ані гості, ані завжди критично налаштована до ОПЗЖ ведуча. Наталія Мосейчук сказала: «плевать на погоны военных не надо».

Та Шуфрич не заспокоювався, намагаючись просувати в етері тези про невідворотність Мінських угод та дотримання, зокрема, формули Штайнмаєра. А ще намагався грати на полі «Європейської солідарності», допитуючись, коли Зеленський відреагує на вбивство чотирьох українських солдат. Арестович відповів, що «государство — не фейсбук», де, мовляв, усі чогось вимагають від влади.

Піарився в етері й Михайло Забродський. Соратник Порошенка не забув нагадати, як багато у сфері оборони зроблено було за попередньої влади, а ще згадував про викрадення в Молдові українського судді Миколи Чауса. Як своєрідний аналог улюбленої членами «ЄС» «зради» у справі «вагнерівців». Критика в бік влади навіть народила в етері токшоу на «1+1» ситуативну коаліцію: слова Забродського палко підтримував представник «За майбутнє» Лубінець.

16 квітня, «Ехо України», Прямий канал

У програмі були народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Олексій Жмеренецький («Слуга народу»), Вікторія Гриб (позафракційна), депутат Київради Леонід Ємець («Європейська солідарність»), нардепи восьмого скликання Борислав Береза (позафракційний), Ігор Лапін («Народний фронт»), нардеп попередніх скликань Роман Безсмертний, політичний коментатор Олег Саакян, колишній посол України у США Валерій Чалий. Разом дев’ять гостей (вісім чоловіків та одна жінка).

Стартували з гарячої теми дня: зустрічі президентів України та Франції. Показали сюжет про санкції, накладені США на Росію, та навіть дали пряму мову президента Зеленського, щоб одразу ж говорити, як усе погано за його каденції.

Нардеп кількох попередніх скликань та ексчлен ТКГ Роман Безсмертний скаржився, що президент, судячи з його спілкування з журналістами, до розмови з європейськими лідерами не був готовий. Та ще й на Джо Байдена посмів «наїхати».

Ведучий Матвій Ганапольський допитувався в гостей, яких наслідків чекати Україні від зустрічі Макрона та Зеленського. Присутні зійшлися на тому, що у виступі українського лідера не було конкретики. Хіба що колишній посол України у США Валерій Чалий бідкався, що влада бездіє, тому надія тільки на західних партнерів. Єдина, хто побачив у візиті Зеленського до Франції позитив — позафракційна парламентарка Вікторія Гриб.

Далі згадали про інтерв’ю посла України в Німеччині: Андрій Мельник припустив, що перед загрозою з боку Росії Україні не гріх і про відновлення ядерного статусу подумати. Матвій Ганапольський ідею дипломата схвалив. Мовляв, ядерна зброя дала би країні шанс зупинити «оцю морду» (Путіна), бо «ніхто ж не буде нападати на Північну Корею та Іран». Нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко ідею підтримав. З думкою, що Україні не варто думати, як «бути зручною» всім партнерам. Депутат забув, що Порошенко донедавна був категорично проти відновлення ядерного статусу. На зауваження Вікторії Гриб, що відновлення такого статусу не підтримають на Заході, ведучий відповів, що занепокоєння Заходу йому «до дупи».

Говорили і про погрози Росії депортувати українців, які працюють там нелегально. «Це може бути спецоперація», — сказав екснардеп Береза.

І коли вже здалося, що нинішній етер мине без упередженої критики Зеленського та піару Порошенка, рішуче слово сказав Матвій Ганапольський. Згадав про ініціативу президента України ухвалити закон проти олігархів, яких глава держави мріє «перетворити на бізнесменів». Ведучий за кілька секунд дійшов висновку: законопроєкт спрямований на утиски Порошенка як єдиного серйозного конкурента Зеленського на майбутніх президентських виборах.

Тиснеш на Порошенка? Начувайся!

Думку підхопив Олексій Гончаренко. Тільки на його погляд, така ініціатива — популізм від Зеленського. Який, мовляв, «усе провалив», аж тут хоче рейтинги утримати і опонента прибрати. А хай би краще з Коломойського почав.

Здивував поясненнями нардеп від монобільшості Олексій Жмеренецький. Згадуючи термін «олігарх», депутат говорив, що це людина, яка «контролює вагому частку ЗМІ, політичні сили… і застосовує владу, щоб збільшувати свої статки». Тому, зробив висновки Жмеренецький, «про Порошенка мова взагалі не йде»! «Та це ж усе — про Зеленського», — сказав Борислав Береза.

Захищати інтереси Порошенка кинувся і представник «Європейської солідарності» в Київраді Леонід Ємець. Йому у згаданому законі також бачиться переслідування п’ятого президента. А мали би, мовляв, Ахметовим та «слугами» займатися. «Це — узурпація влади», — казав іще один завсідник токшоу — екснардеп Ігор Лапін.

Наприкінці у студії зайшлося про справу викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса у Молдові. Згадка про цю подію була своєрідним містком до топтеми спікерів Порошенка — «зливу» українською владою справи членів ПВК Вагнера. До викрадення Чауса, бідкалися гості, теж може бути причетна владна верхівка, й це зіпсує стосунки із дружньою нам Молдовою.

Зрештою, «Ехо України» робить несміливі спроби критикувати Зеленського об’єктивно. Проте Ганапольський, як і пул пропорошенківських гостей, не може утриматися від вишукування «зрад зі стелі» та захисту лідера «ЄС» від видуманих просто у студії загроз.

16 квітня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь в ефірі взяли міністр охорони здоров’я Максим Степанов, прем’єр часів Порошенка Володимир Гройсман, народні депутати: лідери партій «Слуга народу» — Олександр Корнієнко та «Голос» — Кіра Рудик, співголова фракції «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, Михайло Радуцький, Ірина Верещук («Слуга народу»), перший президент України Леонід Кравчук, голова СБУ 2003–2005 років Ігор Смешко, заступник начальника Генштабу Сергій Наєв, генерал Юрій Галушкін, лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов, журналіст Time Саймон Шустер, екскандидат у міські голови Києва від «Голосу», телеведучий Сергій Притула, київський мер Віталій Кличко, медик Жан-Елі Малкін, перший голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич. Разом 19 гостей (17 чоловіків та дві жінки).

На старті ведучий сказав, що до студії запросили 24 глядачів, із яких 12 уже вакциновані від коронавірусу. А от за результатами соціологічного опитування компанії Liberty Report, наведеними у студії, 53 % респондентів вважають вакцинальну кампанію провальною. Міністр Степанов, як завжди, тримався впевнено: повільно робимо щеплення, мовляв, через те, що деякі країни призупинили експорт препаратів. А сам посадовець, за його словами, «працює з 5-ї ранку».

Точно знає, як треба діяти, прем’єр-міністр часів Порошенка Володимир Гройсман. У студії Шустера діяч наголошував на відповідальності влади за ситуацію в медицині та особисто критикував свого наступника Дениса Шмигаля. Ведучий захищав владу: у Франції, мовляв, теж не задоволені темпами вакцинування.

Згадали у студії й нещодавній «карантинний» конфлікт між очільником уряду та київським міським головою. Віталій Кличко, присутній на відеозв’язку, сказав, що під час особистого спілкування прем’єр, мовляв, до нього претензій не мав. Ведучий додав, що Дениса Шмигаля до дискусії теж запрошували, та так і не дочекалися. Далі представники політичних сил наввипередки кинулися піаритися. Юрій Бойко говорив, що «нужно было вакцины делать самим» (наприклад, російську), а Кіра Рудик розповіла, як у «Голосі» розробили план вакцинації населення та програму порятунку бізнесу від наслідків локдауну.

А от Володимир Гройсман не припиняв критикувати. Наголосивши, що «горе-політики критикують вакцину» (привіт Порошенку?). У відповідь почув закид від лідера партії «Слуга народу» Корнієнка про те, «хто був прем’єром за часів реформи Супрун».

Згодом Савік Шустер навів дані чергового опитування: під час нинішнього локдауну 6 % респондентів стали більше вживати алкоголю, тоді як 39 % дозу не змінили, а 20 % і взагалі п’ють менше, ніж торік. «У людей денег нету», — пояснив Юрій Бойко. Шустер заперечив: за даними опитування, респонденти стали дужче дбати про власне здоров’я.

Далі пішло про загострення біля українського кордону. Сюжет, присвячений цій темі, чомусь був російською мовою. Заступник начальника Генштабу Сергій Наєв сказав, що ситуація не свідчить про бажання Росії йти в наступ. А армія відпрацьовує різні варіанти ворожого вторгнення.

Загрозливою ситуацію бачать головред «Цензор.нет» Юрій Бутусов та голова СБУ часів Кучми Ігор Смешко (те саме лідер «Сили і честі» говорив і на етері ICTV). Керівник «Нацкорпусу» Андрій Білецький, у свою чергу, головним російським диверсантом на території України вважає лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука.

Шоумен та волонтер Сергій Притула, у свою чергу, ввімкнув режим політика (не дарма ж прагне очолити партію «Голос»). Він вирішив опанувати одну зі свіжих партійних тез «Європейської солідарності» — несвоєчасно оформлене державне оборонне замовлення. Пізніше Притула кричав на Бойка за просування в етері проросійських тез та ганив Шустера за те, що той надає таким діячам слово. Ведучий відбивався: «за них голосовали».

Протистояв Юрію Бойку цього вечора і колишній соратник по проросійському блоку «Не Так!» Леонід Кравчук. Перший президент України нині грає на патріотичному полі, тож ганив «політичні сили, які у всьому звинувачують Україну».

Загалом же, «Свобода слова Савіка Шустера», як токшоу на ICTV та «1+1» цього тижні, продемонструвала: без присутності надто «гучних» і токсичних гостей розмова може стати дискусією, максимально близькою до конструктивної. І добре для глядачів, якщо така тенденція збережеться.

16 квітня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

У студії та на зв’язку були політичний діяч Співак Дмитро (соло), нардепи Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), Денис Маслов, Максим Ткаченко, Юрій Камельчук, Людмила Буймістер («Слуга народу»), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), блогер Денис Казанський, політичні коментатори Олена Дяченко, Кирило Куликов, Юрій Атаманюк, Олег Старіков, віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко, міністр соцполітики того ж періоду Андрій Рева, ексчленкиня Венеційської комісії Марина Ставнійчук, аналітик Валентин Гладких, голова політради партії «Наші», екснардеп Олександр Долженков. Разом 17 гостей (14 чоловіків і три жінки).

Промова Дмитра Співака в сольному блоці мало чим відрізнялася від його виступу в «Українському форматі». Глядачі почули, що загострення бойових дій на Донбасі не вигідне ані Україні, ані Росії, а тільки «геополитическим противникам России и Китая» (читай: США). При цьому Джо Байден, мовляв, Росію поважає, а накладені ним на агресора санкції «ни о чем».

Ще Співак резюмував, що візит Зеленського до Франції був безуспішним, а ідея відновлення ядерного статусу, озвучена послом Мельником, і взагалі утопічна. Було і про вакцини, теж передбачувано: владі, мовляв, байдужі люди, тому і провалила кампанію. Дісталося партії «Голос», яку Співак назвав «гуманитарной диверсией на территории моей страны».

Ведучий Макс Назаров сипав фразами типу «у нас — роскошная первая леди», «роскошная Мендель», а пізніше ведучі разом висміювали заяви Зеленського по Криму й окупованій частині Донбасу, які, на думку глави держави, «не будуть щасливі без України».

Перша гуртова частина програми почалася із фрази нардепа Олексія Кучеренка: «Я — "слуга народу", тільки від "Батьківщини"». Коли ж зайшлося про скупчення російських військ на українському кордоні, сенсаційну заяву зробив член фракції «ОПЗЖ» Олександр Качний: в ескалації збройного конфлікту… зацікавлена Росія. Ведучий Макс Назаров із круглими від здивування очима уточнив, чи справді це мав на увазі гість. Качний думку підтвердив! З подібними заявами можна і позафракційним стати.

Макс Назаров дорікнув президенту за «постановочні ролики», тоді як на Донбасі, мовляв, «ребенок погиб». Коли ж присутні у студії представники монобільшості намагалися опонувати маніпуляціям, вони традиційно наражалися на гуртовий осуд та перекрикування.

Коли зрозумів, на який канал прийшов

Чи не найактивнішим опонентом нинішньої влади в ефірі був представник попередньої: віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко істерично кричав, що Зеленський прагне залишитися на другий термін, але нічого не робити для держави. В тому числі і для вступу до НАТО. Головне, мовляв — аби не гірше за Порошенка. «Гірше за Порошенка бути не може», — жартував Назаров.

Далі Розенко взявся критикувати Зеленського за поїздку в Катар на тлі загострення на фронті. А ще висловився проти відновлення ядерного статусу. Враховуючи, що Олексій Гончаренко ідею ядерного озброєння в етері Прямого підтримав, політтехнологам «Європейської солідарності» варто відпрацювати єдину штабну позицію.

У цей час представник «ОПЗЖ» Качний, схоже, зрозумів, якої помилки припустився на старті етеру. Тож поспішив відбілити агресора словами, що брат брата вбивав, мовляв, ще з часів біблійних Каїна та Авеля. При цьому всі учасники братовбивчих конфліктів «находили общий язык». Тож, мовляв, і Україні з Росією варто домовлятися. Якщо вам не вдається знайти в Біблії щось про спільну мову між Каїном і Авелем, не хвилюйтеся — це не з вами щось не гаразд, а з Качним.

Максу Назарову в цей час боліло за «русский мір», пропаганду якого депутати хочуть заборонити законодавчо. А от наступна пара ведучих — Анна Степанець та Володимир Полуєв — вирішили розпочати другий гуртовий блок… висміюванням образу прессекретарки президента Юлії Мендель на зустрічі в Парижі.

Який канал, така і Мендель

Другий блок дискусії, де, зокрема, згадали заяву посла Мельника про відновлення ядерного статусу, можна охарактеризувати як суцільний базар. Майже дві години гості чубилися, доходячи до істерик у бажанні перебити, а подекуди і принизити опонента. Проросійські гості у звичному зверхньому тоні висміювали всі заяви присутніх «слуг» щодо членства в НАТО й міжнародної політики. Мовляв, за такої влади ніде нас не чекають і нікуди не приймуть. Голова політради партії «Наші» — політсили власника каналу Євгена Мураєва, — екснардеп Олександр Долженков казав, що референдум щодо вступу України до НАТО не можна проводити без урахування думки Криму та частини Донбасу. Логічно, але ж думку мешканців цих територій заважає почути Росія, яка їх окупувала.

Поміж криками та маніпуляціями вигулькували і слабкі спроби самопіару від «слуг народу». Зокрема, нардеп Юрій Камельчук сказав, що «наша каденція буде тривати довго», чим ледь не довів до інфаркту представника «попередників» Андрія Реву.

Загалом, дивитися п’ятигодинний етер «П’ятниці. Вечора» варто лише тим, хто толерує проросійську позицію і з певних причин пропустив випуски «Пульсу» та «Українського формату» на Першому незалежному. Якщо ж ви хочете почути тверезу дискусію та бодай якусь аналітику — вам точно не сюди.

Токшоу, що не потрапили в огляд

13 квітня, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь сольно: політичний коментатор «ОПЗЖ» Володимир Кацман, проросійський блогер Анатолій Шарій, прем'єр-міністр часів Януковича Микола Азаров. У гуртовому блоці були нардепи Олександр Лукашев, Анатолій Бурміч («ОПЗЖ»), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), член політради «Опозиційної платформи — За життя» Андрій Лесик, віцепрем'єр-міністр уряду Гройсмана Павло Розенко, політичні коментатори Дмитро Корнійчук, Олександр Лазарєв, Віктор Скаршевський. Разом 11 гостей-чоловіків.

14 квітня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у програмі взяли лідер фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, позаштатний радник Андрія Єрмака Олексій Арестович, перший президент України Леонід Кравчук, колишній очільник Харкова та області Михайло Добкін, нардепи Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Юрій Камельчук, Олександр Качура, Святослав Юраш («Слуга народу»), Іванна Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»), Вікторія Гриб (позафракційна), лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов, парламентарі 8-го скликання Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), Дмитро Лінько (Радикальна партія Ляшка), колишній радник Авакова Зорян Шкіряк, блогер Денис Казанський, політкоментатор Кирило Куликов. Тобто 18 гостей (15 чоловіків і три жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY