detector.media
19.04.2021 10:46
Україна хоче завершити війну дипломатичним шляхом – Мендель
Україна хоче завершити війну дипломатичним шляхом – Мендель
Юлія Мендель підкреслила, що ця війна не потрібна ні Україні, ні Європі, ні світу.

Речниця президента України Юлія Мендель заявила, що Україна налаштована вирішувати конфлікт на сході країни дипломатичним шляхом. Про це Мендель розповіла в етері програми «Погляд з Банкової» на телеканалі «Дом».

«Україна налаштована на те, щоб просуватися далі, просуватися саме дипломатичним шляхом, активізувати процеси… Війна нікому не потрібна. Вона не потрібна ні Україні, ні Європі, ні світу. Згадаймо, що це єдина війна, яка зараз ведеться в Європі. І президент Володимир Зеленський готовий зробити все, щоб її закінчити», – підкреслила Мендель.

Мендель зазначила, що одним з важливих питань, яке порушувалося в Парижі, було обговорення так званих «кластерів». Відповідний документ, узгоджений Францією і Німеччиною, передбачає конкретні кроки для виконання домовленостей про досягнення миру на сході України.

16 квітня президент України Володимир Зеленський провів у Парижі перемовини з президентом Франції Еммануелем Макроном. У відеоформаті до переговорів долучалася канцлер Німеччини Ангела Меркель. Перемовини відбулися на тлі стягування військ Росії до кордонів України та загрозливої риторики Кремля щодо захисту «російськомовних жителів України». За підсумками переговорів у Парижі сторони закликали Росію відвести війська від кордону з Україною.

Президент Макрон закликав РФ до деескалації на кордоні з Україною і заявив, що Захід не погодиться з новим витком агресії проти України.

В останні тижні березня 2021 року Росія почала активно стягувати війська до кордонів України, також активізували обстріли позицій ЗСУ і підконтрольні Кремлю бойовики ОРДЛО, українські війська понесли втрати. Росія нарощує свою військову присутність і в окупованому Криму. Активізувалась і російська пропаганда, яка стверджує, що Київ нібито готує «наступ» на території, підконтрольні проросійським бойовикам.

В експертних колах почали розглядати варіант повномасштабного вторгнення РФ до вільної України, хоча Кремль відкидає такі припущення. Про ескалацію на Донбасі вже заявив і президент Володимир Зеленський, а президент США Джо Байден у телефонній розмові з українським лідером запевнив в непохитній підтримці Вашингтоном суверенітету України.

8 квітня президент Володимир Зеленський на тлі загострення ситуації на Донбасі відвідав позиції українських військових.  В інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

За даними Conflict Intelligence Team (CIT), концентрація російських військ на кордонах з Україною є максимальною з 2014-2015 років. Росіяни перекидають війська в район полігону «Погоново» і міста Острогожськ Воронезької області.

Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ веде цілеспрямовану кампанію з дезінформації, поширюючи повідомлення про нібито «підготовку України до наступу на Донбас». 

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. До війни проти України з 2014 року активно залучена і російська пропаганда. 

Скріншот відео: Телеканал ДОМ/Youtube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY