detector.media
17.04.2021 11:05
Помер український письменник та політик Володимир Яворівський
Помер український письменник та політик Володимир Яворівський
Йому було 78 років.

Пішов із життя український письменник, громадський діяч та політик Володимир Яворівський. Про це повідомив у Facebook ексдепутат Львівської міської ради Ігор Телішевський.

«Відійшов у вічність Вололимир Яворівський – український письменник, громадсько-політичний діяч, один із творців української незалежності», – написав він.

Український письменник Василь Шкляр зазначив у соцмережі, що до останнього дня Яворівський працював «над книгою всього свого життя» про Тараса Шевченка.

«Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який на порі становлення нашої Незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. Усі, хто його знав ближче, сьогодні кажуть: "Не вірю". Не хочеться вірити і мені. Він фонтанував енергією, незрівнянним гумором, дивовижною працездатністю. Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов. Донька Леся близько півночі так і написала мені два слова: "Тато пішов". Іншого слова вона не змогла вимовити. Не можу і я», написав Шкляр.

Наглядова рада Суспільного мовлення, правління та Українське радіо висловили співчуття родині та близьким. У неділю, 18 квітня, об 11:40 на Українському радіо прозвучить останній випуск його авторської публіцистичної передачі «20 хвилин з Володимиром Яворівським».

Володимир Яворівський український письменник, громадсько-політичний діяч, народний депутат України I, II, IV-VІІ скликань. Він народився 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка на Вінниччині, був одним із засновників Народного руху України у 1989 році. Із жовтня 2001 по листопад 2011 року очолював Національну спілку письменників України. Був членом Наглядової ради НСТУ, багато років вів на Українському радіо авторську передачу. Він є автором понад 10 романів, понад 20 збірок оповідань, нарисів, повістей. Крім того, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка за повість «Вічні Кортеліси» (1984 рік).

Крім того, Яворівський отримав Орден «За заслуги» III ступеня та відзнаку президента України – ювілейну медаль «25 років незалежності України».

Фото: dilo.net.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY