detector.media
16.04.2021 13:59
Правозахисник Яворський розповів про депортацію з Білорусі: Допит супроводжувався фізичним насильством
Правозахисник Яворський розповів про депортацію з Білорусі: Допит супроводжувався фізичним насильством
Володимир Яворський повідомив, що йому погрожували затриманням у кримінальній справі, а дітей обіцяли помістити у «спеціальні установи».

Правозахисник Володимир Яворський заявив, що його депортації з Білорусі передував допит, який супроводжувався психологічним та фізичним насильством. Про це Яворський написав у Facebook. 

«12 квітня в нашій квартирі в Мінську знову провели обшук. Вони шукали те, чого насправді не було, і це було неможливо знайти в принципі. Вилучили старі документи, телефони і т. д. Після 3 годин роботи оперативних працівників, коли в  приміщенні провели обшуки, мені сказали, що я повинен пройти з ними. Далі був годинний допит. Я підписав документ про нерозголошення, оскільки є свідком кримінальної справи», – написав правозахисник.

За словами Яворського, допит був «неприємним» і супроводжувався психологічним та фізичним насильством.

«Вони запитували про діяльність мене та моєї дружини, яку затримали після першого обшуку. Ніхто не згадував про право не давати свідчень проти себе та своїх родичів, оскільки вони не хотіли нічого чути про адвоката. В кінці допиту вони сказали, що я маю 48 годин, щоб виїхати з країни з дітьми "для нашої ж безпеки"», – написав Яворський.

Правозахисник додав, що йому погрожували затриманням у кримінальній справі, а дітей обіцяли помістити у спеціальні установи. Також Яворського попередили, що віднині йому заборонений в'їзд до Білорусі на 10 років.

У середу, 14 квітня, Яворський вилетів зі своїм сином до Львова. Його дружина Тетяна Гацура-Яворська була звільнена з СІЗО, але залишається у статусі підозрюваної у справі щодо «фінансування заворушень».

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Тільки у квітні зафіксовано декілька випадків тиску влади на опозиційних журналістів та видання. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY