detector.media
14.04.2021 14:14
Білорусь офіційно включила книгу «Білоруський Донбас» до списку «екстремістських матеріалів»
Білорусь офіційно включила книгу «Білоруський Донбас» до списку «екстремістських матеріалів»
Книга розповідає про білорусів, які воювали на Донбасі. Відтепер вона заборонена на території Білорусі.

Міністерство інформації Білорусі офіційно включило книгу «Білоруський Донбас» до списку «екстремістських матеріалів». Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, книга з'явилася в офіційному списку, опублікованому на сайті відомства. Книга написана російською мовою, її авторам є журналісти «Белсату» Катерина Андрєєва та Ігор Ільяш. Книга розповідає про білорусів, які воювали на Донбасі.

Мінська обласна експертна комісія ще 29 січня оприлюднила висновок, згідно з яким у книзі «виявлені ознаки екстремізму». Суд визнав «Білоруський Донбас» екстремістською книгою 26 березня, а 7 квітня кореспондента телеканалу «Настоящее время» Романа Васюковича оштрафували через те, що він намагався ввезти книгу до Білорусі.

Перша презентація книги в Білорусі відбулася 19 лютого в посольстві України в Мінську, в якій взяв участь посол України Ігор Кизим. Передмову до видання написав перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич. Наразі книга доступна в електронному форматі.

Один з авторів книги Ігор Ільяш вважає, що заяви про «ознаки екстремізму» в книзі є повною нісенітницею.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Андрєєву (одну з авторів цієї книги) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка

Фото: Folio/Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY