detector.media
12.04.2021 20:40
Верховний Суд розпочав розгляд справи про санкції щодо «112 Україна»
Верховний Суд розпочав розгляд справи про санкції щодо «112 Україна»
На судовому засіданні заслухано клопотання сторін. Наступне засідання відбудеться 31 травня.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 12 квітня розпочав розгляд справи № 9901/40/21 за позовом ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"», у якому оскаржено Указ Президента України від 2 лютого 2021 року № 43/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"», відповідно до якого застосовано санкції до позивача. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

На судовому засіданні заслухано клопотання сторін.

Суд задовольнив клопотання позивача та відклав розгляд справи. Він надав позивачу строк для ознайомлення з доказами й поясненнями, підготовленими третьою особою на стороні відповідача – Службою безпеки України.

Наступне судове засідання відбудеться 31 травня 2021 року о 14:00.

Позовна заява від  ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"» надійшла 25 лютого 2021 року, ухвалою від 2 березня відкрито провадження у справі.

Загалом Верховний Суд розглядає 10 позовів щодо санкцій проти «каналів Медведчука».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

Головне слідче управління Служби безпеки України з липня 2019 року розслідує проти Віктора Медведчука та Тараса Козака кримінальні провадження – за ч. 1 ст.111 (підготовка до державної зради), ч. 3 ст. 206-2 (заволодіння корпоративними правами юридичних осіб для створення медіаресурсу), ч. 3 ст. 209 (легалізація злочинних доходів) Кримінального кодексу України. Правоохоронці також розслідують можливу причетність бенефіціарних власників низки українських медіаресурсів до фінансування оборонного комплексу РФ (ч. 2 ст. 258-5 «фінансування тероризму»). Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що Росія опосередковано фінансувала телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne, щонайменше, на етапі їх придбання.

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука».  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY