detector.media
12.04.2021 16:50
У Білорусі головреда порталу NewGrodno оштрафували за поширення «екстремістських матеріалів»
У Білорусі головреда порталу NewGrodno оштрафували за поширення «екстремістських матеріалів»
Ігор Бубліков свою провину визнав частково.

У Білорусі головного редактора порталу NewGrodno Ігоря Бублікова оштрафували за поширення «екстремістських матеріалів». Про це повідомляє Радіо Свобода.

12 квітня Ленінський райсуд міста Гродно постановив, що Бубліков винен у розповсюдженні матеріалів з Телеграм-каналу, який білоруська влада оголосила «екстремістським». Журналіста оштрафували на 725 рублів, також суд наказав конфіскувати системний блок його комп'ютера, який був вилучений раніше під час перевірки.

Матеріали цього Телеграм-каналу були опубліковані на порталі NewGrodno 17 серпня 2020 року в статті «Що відбувається на білоруських підприємствах у понеділок». Зокрема, це було відео виступу Олександра Лукашенка.

Бубліков свою провину визнав частково і пояснив, що справді опублікував відео із зазначеного Телеграм-каналу, але тоді воно ще не було визнане «екстремістським».

Коли білоруська влада додала низку каналів до списку заборонених, Бубліков почав видаляти зі свого порталу відповідні посилання, але, за його словами, «щось пропустив».

«Я просто технічно цього не помітив. Якби я помітив, я б із задоволенням його видалив...У кожного є помилки. Це не було зроблено спеціально для розповсюдження», – пояснив Бубліков.

7 квітня правоохоронці Білорусі порушили справу через репост виданням «Газета Слонімська» «екстремістського Телеграм-каналу».

5 квітня cуд міста Могильов постановив оштрафувати журналістку Аліну Скребунову через інтерв'ю, яке вона дала польському телеканалу «Белсат» після обшуку в її квартирі.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: БАЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY