detector.media
08.04.2021 13:18
Денісова звернулась до омбудсмана РФ через тортури журналіста Єсипенка в Криму
Денісова звернулась до омбудсмана РФ через тортури журналіста Єсипенка в Криму
ФСБ РФ своїми незаконними діями проти Владислава Єсипенка порушила безліч статей Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмана Тетяну Москалькову перевірити факти безпідставного затримання, подальшого незаконного утримання та застосування тортур до журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка в окупованому Криму. З таким закликом Денісова виступила у Facebook.

Денісова акцентувала увагу, що 6 квітня під час «судового» засідання у так званому «Верховному суді Криму», незаконно утримуваний Єсипенко повідомив про застосування до нього тортур.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової невідкладно поновити права нашого співгромадянина Владислава Єсипенка та перевірити факти безпідставного затримання, подальшого незаконного утримання та застосування до нього тортур», – написала Денісова.

Омбудсман додала, що «свідчення» Єсипенка були надані під тиском, тому він від них відмовився.

«Незаконними діями працівники ФСБ порушили його право на життя, на свободу і особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, а також на ефективний засіб правового захисту, що передбачено статтями 2, 5, 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод», – зазначила уповноважена.

Також було порушено статтю 3 цієї ж Конвенції – «нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню».

Денісова закликала Верховного комісара ООН із прав людини Мішеля Бачелета, чинного голову ОБСЄ, міністра закордонних справ Королівства Швеції Анн Лінде, голову Комітету ООН проти катувань Йенса Модвіга та комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович відреагувати на грубі порушення прав людини окупаційною владою на території тимчасово окупованого українського Криму та посилили тиск на РФ з вимогою звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України.

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що Владислав Єсипенко на «суді» 6 квітня в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

Єсипенко заявив, що його катували дві доби електричним струмом, били по ногах, в область геніталій, по тулубу, по тілу. Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Владислава Єсипенка.

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста.

Скріншот відео: ФСБ РФ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY