detector.media
08.04.2021 10:37
У Білорусі журналіста оштрафували через ввезену книгу «Білоруський Донбас». Влада визнала її «екстремістською»
У Білорусі журналіста оштрафували через ввезену книгу «Білоруський Донбас». Влада визнала її «екстремістською»
Роман Васюкович буде оскаржувати постанову суду.

У Білорусі журналіста видання «Настоящее время» Романа Васюковича оштрафували через ввезену книгу «Білоруський Донбас», яку влада визнала «екстремістською». Про це повідомляє Еўрарадыё у Telegram.

Судове засідання відбулось у Мінську 7 квітня, Васюкович отримав максимальний штраф, передбачений статтею «Поширення, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності», що складає 580 рублів. Журналіст буде оскаржувати постанову суду.

6 квітня у помешканні Васюковича правоохоронці провели обшуки.

Книга журналістів Катерини Андреєвої та Ігоря Ільяша «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі, була визнана білоруською владою в кінці березня «екстремістською».

У грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги «Білоруський Донбас», які відправили на експертизу.

24 лютого 2021 року на Васюковича склали протокол за ч. 1 ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення. Що саме у книзі є «екстремізмом» Васюковичу не пояснили.

Перша презентація книги в Білорусі відбулася 19 лютого в посольстві України в Мінську, в якій взяв участь посол України Ігор Кизим. Передмову до видання написав перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич. Наразі книга доступна в електронному форматі.

Один з авторів книги Ігор Ільяш вважає, що заяви про «ознаки екстремізму» в книзі є повною нісенітницею.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Андрєєву (одну з авторів цієї книги) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY