detector.media
08.04.2021 08:25
У Харкові кореспондентку «Ґрат» не допустили на засідання суду через «карантин»
У Харкові кореспондентку «Ґрат» не допустили на засідання суду через «карантин»
Журналістка планує написати дисциплінарну скаргу на суддю.

У Харкові регіональну кореспондентку видання «Ґрати» Ганну Соколову 7 квітня не пустили на засідання Чугуївського міського суду Харківської області нібито через «карантинні обмеження». Про це вона повідомила ІМІ.

Прессекретарка суду Анна Сєднєва пояснила недопуск тим, що суддя Світлана Оболєнська заборонили пускати слухачів через «карантинні обмеження».

Суд на засіданні розглядав провадження щодо Ерванда А., якого обвинувачують в умисному знищенні або пошкодженні майна газовидобувної компанії, підпалі дверей Харківської ОДА та у погрозі або насильстві щодо працівника правоохоронного органу.

«Перед засіданням я перевірила новини на сайті суду, про нові карантинні обмеження там не писали. Об 11:30 я зателефонувала прессекретарці суду Анні Сєднєвій та в приймальню судді Оболєнської, попередила, що планую відвідати засідання як журналістка. Мені відповіли: дякуємо, що попередели, зараз дізнаємось, чи відбудеться засідання. Згодом Анна перетелефонувала і сказала, що суддя Оболєнська не дозволяє мені бути присутньою. Я поцікавилася причиною. Анна відповіла, що через карантин», – розповіла Соколова.

Журналістка приїхала, але судова охорона її не пустила. У приймальні судді відмову пояснили новим розпорядженням судді.

«Я приїхала, охорона не пустила мене, посилаючись на те, що я не учасниця процесу. Я перетелефонувала в приймальню судді, мене попросили почекати, поки “щось вирішать” щодо мене. Потім мені зателефонували і сказали, що мене таки не пустять, посилаючись на нове розпорядження голови суду, яке опублікували, поки я чекала. Розпорядження, в якому, як я розумію, не йдеться про заборону допуску і навіть є згадка про дотримання публічності», – уточнила Соколова.

Журналістка планує написати дисциплінарну скаргу на суддю.

Нагадаємо, 23 березня 2021 року журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко не пустили на засідання Печерського районного суду Києва щодо обрання запобіжного заходу ветерану Владиславу Гранецькому-Стафійчуку (Сорду) за події на акції під Офісом президента. 26 березня Кондратенко та кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка не пустили на засідання Печерського районного суду Києва. Відмову аргументували карантинними обмеженнями й відсутністю журналістів у списку. Натомість пустили журналістів 5 каналу, 1+1, інтернет-видання Ґрати, НСТУ, 4 каналу.

30 березня Кондратенко не пустили на засідання Дарницького районного суду Києва, аргументувавши відмову карантинними обмеженнями. На засіданні розглядалася справа стосовно двох обвинувачених у викраденні та вбивстві активіста й учасника Самооборони Євромайдану Черкаської області, журналіста Василя Сергієнка.

Громадська організація «Інститут масової інформації» заявила про неприпустимість неправомірного обмеження прав журналістів у судах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY