detector.media
07.04.2021 18:40
Коаліція РПР закликала Наглядову раду УКФ обирати виконавчого директора відкритим голосуванням
Коаліція РПР закликала Наглядову раду УКФ обирати виконавчого директора відкритим голосуванням
У Коаліції обурені порушеннями процедури обрання на посаду виконавчого директора УКФ.

Коаліція «Реанімаційний пакет реформ» закликала Наглядову раду Українського культурного фонду обирати виконавчого директора у відкритий та прозорий спосіб, або скласти повноваження. Про це йдеться у відкритому зверненні Коаліції РПР до Наглядовою ради УКФ, Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України.

Так, автори звернення зазначають, що «обурені грубим порушенням процедури та неналежним виконанням обов’язків Наглядовою радою УКФ» під час проведення конкурсу на посаду виконавчого директора 24 березня.

Зокрема, до конкурсантів не застосували вимоги, висунуті при оголошенні конкурсу, а «деякі члени Наглядової ради демонстрували необізнаність у процедурах та правилах УКФ», крім того, непублічно змінили Регламент та не провели відкритого голосування.

«Це призвело до того, що під час таємного голосування найбільшу кількість голосів отримав кандидат, що продемонстрував найменшу відповідність заявленим критеріям, у чому впевнені усі, хто долучився до перегляду прямої трансляції засідання на YouTube-каналі «Укрінформу». На цьому наголошується у «Відкритому листі на захист культурних інституцій», що ініціював Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, підписантами якого виступили більше ніж півтори тисячі осіб, а також у низці публікацій у ЗМІ», – зазначили в Коаліції РПР.

Автори звернення вимагають у разі проведення нового конкурсу дотримуватися законності, прозорості та неупередженості. Зокрема, розробити критерії оцінювання претендентів на посаду та застосувати їх під час конкурсу; голосувати у відкритий спосіб; не змінювати регламент щодо кількості голосів, які визначають переможця.

«У разі, якщо Наглядова рада не в змозі виконати обґрунтовані та законні вимоги спільноти, члени Наглядової ради повинні скласти повноваження за власним бажанням», – зазначено у зверненні.

Повний текст звернення та перелік підписантів – тут. Звернення відкрите для підписання юридичними та фізичними особами. Для приєднання до підписантів потрібно заповнити форму за посиланням.

Нагадаємо, 24 березня Наглядова рада Українського культурного фонду не змогла проголосувати за нового виконавчого директора інституції під час першого конкурсу.

Жоден претендент на посаду не набрав більшості голосів. За результатами закритого голосування найбільше голосів – 4 – набрала Анастасія Рагімова, ще 2 – Олег Соснов, по 1 голосу – Станіслав Которобай та Юлія Савостіна. Один член Наглядової ради проголосував проти всіх кандидатів.

Через те, що голосування не рейтингове і переможець мав набрати більше половини всіх голосів, конкурс визнано таким, що не відбувся.

Виконуюча обов'язки директора Українського Культурного Фонду Юлія Федів не брала участі в конкурсі на посаду виконавчого директора.

10 березня 2021 року Спілка концертних індустрій України звинуватила УКФ у непрозорому використанні коштів. Причому саме в той час, коли тривав прийом документів на конкурс виконавчого директора УКФ.

На думку УКФ, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що «поділяють занепокоєння спільноти можливими порушеннями при розподілі коштів», та звинуватили УКФ у недостовірній інформації.

Наглядова рада УКФ оголосила другий конкурс на посаду виконавчого директора.

Виконуючою обов'язки виконавчого директора УКФ призначено Ірину Осадчу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY