detector.media
07.04.2021 13:47
«Ланет» поскаржився у Антимонопольний комітет на дії медіагруп
«Ланет» поскаржився у Антимонопольний комітет на дії медіагруп
Провайдер просить АМКУ накласти на медіагрупи штраф у розмірі 10% доходу.

Провайдер «Мережа Ланет» подав до Антимонопольного комітету України (АМКУ) заяву про порушення медіагрупами законодавства про захист економічної конкуренції. Про це йдеться у заяві компанії, текст якої отримав «Детектор медіа».

Порушення провайдер вбачає у діях «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», StarLightMedia та «Інтер Медіа Груп».

«Порівняно з іншими телеканалами, чотири провідні медіагрупи України, маючи в своєму арсеналі не один телеканал, мають значну (вирішальну) частку на ринку телевізійного мовлення, яка дозволяє їм впливати як на умови, так і на поведінку учасників ринку», – йдеться у заяві «Ланету». Провайдер вважає, що становище згаданих медіагруп має ознаки колективної монополії.

Також у своїй заяві компанія звертає увагу на те, що провайдер сам не може формувати пакет для абонентів, адже канали медіагруп продаються пакетом і мають бути розміщені у найбільш доступній пропозиції.

«ТОВ «Мережа Ланет» у відносинах з медіагрупами не має взагалі права вибору необхідних телеканалів для ретрансляції. Адже договори передбачають, що компанія має включати весь пул каналів медіагруп у визначені пакети. І, відповідно, ТОВ «Мережа Ланет» не може відмовитись від певної частини телеканалів або «розфасувати» їх  по тематичним пакетам. А медіагрупи продовжують диктувати та «навязувати» ринку свої умови завдяки популярності флагманських каналів, якими вони торують шлях для всього пулу», – йдеться у заяві до АМКУ, – «Крім того, ТОВ «Мережа Ланет», по суті як і інші провайдери на ринку, які також ретранслюють телеканали медіагруп, не можуть відмовитись від співпраці з однією з медіагруп під загрозою не підписання контрактів з рештою «з четвірки».

«Ланет» звертає увагу на те, що усі чотири медіагрупи без пояснення причин, майже в один і той самий проміжок часу вирішили розірвати договори в односторонньому порядку. Провайдер називає це «тиском та шантажем». При цьому провайдер вважає, що невдоволення медіагруп викликало те, що «Ланет» виступив проти підвищення роялті. Так зване «нав’язування всім провайдерам однакових мінімальних кінцевих цін» компанія вважає перешкоджанням доброчесним відносинам між провайдером та споживачем.

Окрім цього у заяві до АМКУ «Ланет» каже, що розірвання договорів призведе не лише до зменшення частки його абонентів, а й до зростання бази конкурентів. Серед яких провайдери самих медіагруп: oll.tv та «Київстар ТБ».

Також, на думку провайдера, про ринкову владу медіагруп свідчить також наявність їх колишніх співробітників в оновленому складі Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Саме тому «Мережа Ланет» просить АМКУ прийняти заяву до розгляду, а за його результатами накласти на медіагрупи штраф у розмірі 10% доходу, а також зобов’язати відмовитись від «пакетного» продажу телеканалів.

Нагадаємо, у березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причини припинення співпраці.

За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Також «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. 

Власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулась з цього приводу до влади.

Фото: «Економічна правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY