detector.media
07.04.2021 12:19
Радіо Свобода обурене тортурами затримного у Криму Владислава Єсипенка
Радіо Свобода обурене тортурами затримного у Криму Владислава Єсипенка
Співробітники ФСБ Росії два дні катували Єсипенка струмом для отримання зізнання.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти затриманого в окупованому Криму фрілансера проєкту «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка. Заяву Джемі Флая цитує Радіо Свобода.

«Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода обурене, дізнавшись, що наш кореспондент-фрілансер Владислав Єсипенко свідчив у суді в анексованому Росією Криму, що його «били і катували електричним струмом протягом двох днів і погрожували вбивством» представники де-факто російської влади, щоб змусити його до незаконного зізнання. Єсипенка слід негайно звільнити і дозволити йому приєднатися до своєї родини в Україні», – наголосив Флай.

Адвокат Олексій Ладін повідомив, що Владислав Єсипенко на «суді» 6 квітня в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

Єсипенко заявив, що його катували дві доби електричним струмом, били по ногах, в область геніталій, по тулубу, по тілу. Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналіста.

Фото з приватного архіву Владислава Єсипенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY