detector.media
06.04.2021 16:00
Презентація Міжнародного центру протидії дезінформації (СЛАЙДИ)
Презентація Міжнародного центру протидії дезінформації (СЛАЙДИ)

Основні напрями роботи Міжнародного центру протидії дезінформації презентувала його очільниця Поліна Лисенко

Мета центру – створити цілісну політику держави з протидії інформаційним загрозам, боротися з деструктивною пропагандою та дезінформацією, побудувати системи стратегічних комунцікацій, формувати позитивний імідж України у світі тощо. 

Центр протидії дезінформації не буде накладати санкції, але зможе просити РНБО прийняти певні рішення щодо тих осіб або компаній, які поширюють фейки. 

За словами Поліни Лисенко, Центр моніторитиме інформаційний простір на предмет загроз національній безпеці цілодобово і вже створено єдину моніторингову базу.

Водночас заступник голови Виконавчого Комітету реформ національної ради реформ Олександр Ольшанський зазначив, що держава має 8-12 моніторингових сервісів, які аналізують інформаційний простір, їх має вистачити для роботи Центру протидії дезінформації, тож поки нове обладнання закуповувати не планують.  

Поліна Лисенко також додала, що готова до співпраці і відкрита до листування в соцмережах. Вона зазначила, що планує співпрацювати з очільницею ще одного подібного центру – Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки (ініційованого Мінкультом) Любов'ю Цибульською, з якою вже мала коротку зустріч напередодні.

Олександр Ольшанський на запитання, в чому різниця між Центром протидії дезінформації та Центром стратегічних комунікацій та інформезпеки, відповів, що Центр при РНБО буде розглядати питання в розрізі національнох безпеки, тоді як структури, створені в різних органах влади (у тому числі Міністерства культури та інформаційно політики), займатимуться боротьбою з дезінформацією в межах цих органів влади. 

Також було оголошено, що невдовзі буде відкрито вакансії для охочих працювати в Центрі. 

Бюджет Центру не розголошують. «Наразі ми працюємо над цим питанням, щоб не образити нікого в цьому процесі, бо в РНБО є свої потреби. Сподіваюся, що коштів, які ми отримаємо, буде достатньо для нашої діяльності»,  – зазначила Поліна Лисенко.

Міжнародний центр протидії дезінформації на базі РНБО був створений рішенням Радбезу від 11 березня 2021 року.

2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

Поліна Лисенко у 2015 році закінчила магістратуру у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, у 2019 році отримала ступінь кандидата юридичних наук.

Спеціалізується на питаннях антикорупції, кримінальної юстиції та судової реформи. Працювала в Національному антикорупційному бюро України, Офісі Генерального прокурора та Департаменті інформаційної політики та зв’язків з громадськістю «Укрзалізниці». З 2020 року працювала в неурядовій організації «Офіс простих рішень та результатів», де відповідала за напрямок судової реформи.

Поліна Лисенко згадується в службовому листуванні НАБУ і посольства США, яке у жовтні 2020 року опублікував народний депутат Андрій Деркач.

У складі Мінкульту створено ще один орган – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила його Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру. 31 березня було презентовано основні напрями та принципи роботи Центру. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY